N99 masker kopen (tegen virus)? Dit is de Europese variant!

By | 28 februari 2020

Wil je misschien een N99 masker kopen? Bijvoorbeeld ter bescherming tegen het nieuwe COVID-19 coronavirus? Hieronder leg ik eerst uit wat een N99 masker is, en wat de Europese variant van dat Amerikaanse masker is.

Daarna behandel ik de beste Europese optie, namelijk: 3M Aura 9332+ FFP3 maskers.

N99 masker

Wat is een N99 masker? En beschermt het filter je tegen een virus?

Een N99 masker is een type mondmasker dat aan de Amerikaanse N99 normering voldoet. De verschillende normeringen voor mondmaskers worden opgesteld door het Amerikaanse National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH). (bron) Dat instituut is onderdeel van de CDC (Centers for Disease Control and Prevention), dat als taak heeft: het opsporen, behandelen en voorkomen van ziektes. (bron)

Op het moment van schrijven raadt de CDC ter bescherming voor het nieuwe COVID-19 coronavirus aan om op zijn minst een N95 masker te dragen. (bron) Een masker dat aan de N95 norm voldoet filtert minstens 95 % van de in de lucht zwevende deeltjes.

Maar een N99 masker biedt nog betere bescherming, en filtert minstens 99 % van de deeltjes die in de lucht zweven. (bron) Een N99 masker is dus een veiligere keuze.

Wat is de Europese variant van een N99 masker?

In Europa worden andere veiligheidsnormen voor mondmaskers gebruikt dan in de VS. In de Europese EN 149 norm zijn de drie verschillende veiligheidsklassen voor mondmaskers vastgelegd. Dit zijn: FFP1, FFP2 en FFP3. Een FFP1 mondmasker biedt de minste bescherming, en FFP3 is het hoogste beschermingsniveau. (bron)

De Europese FFP3 normering komt overeen met de Amerikaanse N99 normering. Net als de N99 maskers filtert een FFP3 masker minstens 99 % van de in de lucht zwevende deeltjes. (bron)

Zoek je dus de Europese variant van een N99 masker, dan moet je een FFP3 masker kopen. Hieronder behandel ik daarvan de beste optie.

Europese variant van N99 masker kopen – een FFP3 masker

Europese variant van N99 masker kopen

 

3M Aura 9332+ FFP3 maskers
FFP3: het hoogste veiligheidsniveau voor mondmaskers
Bekijk prijs per stuk bij Conrad.nl
Update 11-3-2020: Door de grote vraag vanwege het nieuwe COVID-19 coronavirus zijn veel mondkapjes wat moeilijker verkrijgbaar, en kunnen de prijzen flink schommelen. Klik op de bovenstaande knoppen voor de meest actuele prijzen en beschikbaarheid.

Zijn ze niet meer verkrijgbaar? Dan kun je hier bij Amazon.nl of bij Amazon.de met de zoekfunctie nog alternatieven van het FFP3 beschermingsniveau vinden!

Voor de mondmaskers die sinds de persconferentie van 14 januari 2022 worden geadviseerd kun je mijn artikel daarover bekijken:
Welke mondkapjes voor in het ov? (en andere openbare ruimtes) Dit zijn je opties!

Wil je de Europese variant van een N99 masker kopen? Dan zijn deze 3M Aura 9332+ FFP3 maskers de beste optie.

Deze maskers van het merk 3M zijn van het hoogste beschermingsniveau, namelijk: FFP3. Ze filteren daarom ten minste 99 % van de in de lucht zwevende deeltjes. Dit komt overeen met een Amerikaans N99 masker.

Wat deze 3M Aura 9332+ FFP3 maskers een betere keuze maakt dan andere mondmaskers van hetzelfde beschermingsniveau, is de manier waarop de maskers zijn vormgegeven. Ze hebben een handig driedelig ontwerp, dat de contouren en bewegingen van ieder gezicht goed volgt. Dat is heel erg belangrijk. Als een masker namelijk niet goed op je gezicht aansluit, dan kunnen er ongewenste stoffen door de kiertjes binnen komen.

Rond de neus zijn de maskers op zo’n manier vormgegeven dat je ook eenvoudig een veiligheidsbril kunt dragen als je het masker op hebt. Zo kun je ook je ogen goed beschermen tegen spatten en rondvliegende stoffen.

Of het nu Amerikaanse N99 maskers of Europese FFP3 maskers zijn, dit type mondmaskers zijn altijd wegwerpmaskers. Je hoort ze in principe na een dag dragen weg te gooien. De volgende dag doe je dan gewoon een nieuw schoon masker op. Op die manier voorkom je dat je een masker blijft dragen dat eigenlijk niet helemaal goed meer werkt.

Omdat het wegwerpmaskers zijn is het aan te raden om ze wat groter in te kopen. Deze 3M Aura 9332+ FFP3 maskers zijn op het moment van schrijven hier bij Amazon.de en hier bij Conrad.nl verkrijgbaar in een handig pakket van 10 stuks.

Neem voordat je ze gebruikt altijd goed de gebruiksaanwijzing van je mondmaskers door. En zorg dat je ze op de juiste wijze gebruikt! Gebruik je ze niet op de goede manier, dan ben je misschien niet goed genoeg beschermd.

Zo moet je er bijvoorbeeld altijd voor zorgen dat je glad geschoren bent als je een mondmasker op doet. Gezichtsbeharing kan er namelijk voor zorgen dat het masker niet goed afsluit, met alle gevolgen van dien.

Denk ook aan andere persoonlijke veiligheidsmiddelen!

Afgezien van een goed mondmasker, zijn er natuurlijk nog andere persoonlijke beschermingsmiddelen waar je aan kunt denken.

Naast bescherming van je luchtwegen, is bescherming van je handen ook belangrijk. Ben je daarom nog op zoek naar goede wegwerphandschoenen? Dan kun je een goede optie vinden in mijn medische handschoenen-artikel.

Ook handhygiëne is van groot belang. Daarvoor is een goed desinfectiemiddel aan te raden. Heb je nog geen goed desinfectiemiddel in huis, dan is Sterillium Med desinfectie lotion een goede optie. Dat is een sterk desinfectiemiddel op basis van alcohol, dat onder andere geschikt is voor in operatiekamers.

Het werkt snel, en is eenvoudig in gebruik. Binnen dertig seconden is het werkzaam tegen virussen, bacteriën, mycobacteriën, schimmels en gisten.

Wil je ook beschermd zijn tegen gassen? Dan biedt een mondmasker niet voldoende bescherming. Je hebt dan een echt gasmasker nodig. Wil je weten wat een goed gasmasker is, en waar je op moet letten bij een gasmasker? Lees dan verder in mijn gasmasker-artikel.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij het vinden van het mondmasker dat bij jou past!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *