Regenwaterfilter kopen? De 2 beste regenwaterfilter opties!

By | 4 januari 2020

Wil je een regenwaterfilter kopen? In dit artikel behandel ik de twee beste regenwaterfilter opties. Met beide filters kun je regenwater filteren tot drinkwater. Welk regenwaterfilter voor jou persoonlijk de beste keuze is, hangt er vanaf waar je precies naar op zoek bent:

  • De Berkey Crown is het beste portable regenwaterfilter, waarmee je regenwater kunt filteren tot drinkwater.
  • Wil je helemaal off-grid gaan. Dan is een compleet vast regenwaterfilter systeem de beste keuze. Hiermee kun je het hele huishouden (douche, keuken, wc etc.) op regenwater laten draaien.

De voordelen van een regenwaterfilter

Het gebruik van regenwater heeft een aantal voordelen. Regenwater valt gratis uit de lucht. In Nederland en België valt behoorlijk wat regen. Dus waarom zou je dat niet gebruiken?

Het gebruik van regenwater is ook beter voor het milieu. Het winnen van drinkwater uit grondwater is een milieubelastend proces. Als je regenwater gebruikt spreek je de grondwaterreserves niet aan.

In regenwater zit in tegenstelling tot leidingwater heel weinig kalk. Dit heeft een aantal voordelen. Ten eerste is het daardoor beter voor het wassen van de ramen of de auto. Je krijgt namelijk niet de vervelende kalkstrepen die je door wassen met leidingswater vaak ziet. Omdat planten eigenlijk niet zo goed tegen kalk kunnen is het ook beter om je planten regenwater te geven.

Voor gebruik binnenshuis is het aan te raden om altijd een goed regenwaterfilter te gebruiken. Ongefilterd regenwater kan namelijk allerlei dingen bevatten waar je behoorlijk ziek van kunt worden. Hiermee wil je natuurlijk geen risico nemen! Een goed regenwaterfilter filtert o.a. de gevaarlijke parasieten, bacteriën en virussen uit het water.

Er zijn tegenwoordig regenwaterfilters op de markt die regenwater tot drinkwater kunnen filteren. Gebruik je een goed regenwaterfilter systeem, dan kun je het gefilterde water overal voor gebruiken. Dat heeft natuurlijk weer een lagere waterrekening tot gevolg.

Kalk in leidingwater remt de werking van wasmiddel. Omdat gefilterd regenwater veel minder kalk bevat heb je veel minder wasmiddel nodig. Dit is niet alleen kostenbesparend, maar ook beter voor het milieu.

Ook bespaar je op termijn geld omdat je veel minder last hebt van kalkaanslag in huishoudelijke apparaten. Je wasmachine, strijkbout en koffiezetapparaat gaan bijvoorbeeld langer mee.

Regenwaterfilter kopen – de 2 beste regenwaterfilter opties!

Hieronder behandel ik twee verschillende regenwaterfilters. Welke van deze twee voor jou persoonlijk het beste regenwaterfilter is, hangt er vanaf waar je precies naar op zoek bent.

De eerste optie die ik behandel is de beste keuze voor als je een portable waterfilter zoekt dat je nergens op aan hoeft te sluiten. Deze is voornamelijk handig om regenwater te filteren tot drinkwater.

Wil je iets dat verder gaat dan dat, en bijvoorbeeld een heel huishouden op regenwater laten draaien? Dan is het vaste regenwaterfiltersysteem dat ik daarna behandel de beste keuze.

Beste portable regenwaterfilter systeem om regenwater te filteren tot drinkwater

Beste portable regenwaterfilter systeem om regenwater te filteren tot drinkwater Berkey Crown
Berkey Crown waterfilter
Waterreservoir voor 22,7 liter gefilterd water
Uitgerust met een handig kraantje
Werkt op basis van zwaartekracht
Portable – geen enkele aansluiting nodig
Bekijk prijs bij Offgridcentrum.nl Bekijk prijs bij Prepz.nl Bekijk prijs bij bol.com

Ben je op zoek naar een portable regenwaterfilter dat je nergens op aan hoeft te sluiten? Dan is dit Berkey Crown waterfilter voor jou het beste regenwaterfilter! Dit waterfilter is gemaakt voor het drinkbaar maken van water. Maar je kunt het water dat je ermee filtert natuurlijk ook voor andere dingen gebruiken.

Dit Berkey waterfilter filtert tot 99,99 % van de onzuiverheden uit het water. Onder andere parasieten, virussen, schadelijke bacteriën, pesticiden, medicijnresten en cysten worden uit het water gefilterd. Maar de goede mineralen die je nodig hebt blijven juist in het water aanwezig.

Dit waterfilter systeem bestaat uit twee ‘verdiepingen’. In de boven-kamer zitten twee Black Berkey waterfilters, die het water filteren. De onder-kamer is een reservoir waarin het gefilterde water wordt opgeslagen. Dit Berkey Crown waterfilter is zeer eenvoudig in gebruik. Water dat je wil filteren giet je simpelweg in de bovenste kamer. Dit komt vervolgens als gefilterd en drinkbaar water in de onderste kamer terecht.

Het systeem werkt puur op basis van zwaartekracht. Er komen geen chemicaliën aan te pas. Ook hoeft er niet gepompt te worden, en je hoeft dit waterfilter nergens op aan te sluiten. Omdat er geen enkele aansluiting nodig is kun je dit waterfilter overal gebruiken.

Hij heeft een ruim waterreservoir van 22,7 liter. Met een kraantje tap je eenvoudig gefilterd water uit het waterreservoir. Omdat het reservoir zo groot is hoef je dit waterfilter niet zo vaak bij te vullen als sommige kleinere drinkwaterfilters. Hierdoor ligt het gebruiksgemak bij dit waterfilter een stuk hoger.

De twee Black Berkey waterfilters in de bovenste kamer zijn samen goed voor het zuiveren van 22.700 liter water voordat je ze hoeft te vervangen. Als je 50 liter water per week filtert, gaan ze dus ongeveer 9 jaar mee!

Op het moment van schrijven is deze Berkey Crown voor € 385 verkrijgbaar bij Prepz.nl en Offgridcentrum.nl. Ook is hij voor € 395 bij bol.com verkrijgbaar.

De waterfilters van Berkey staan hoog aangeschreven vanwege de goede filterkwaliteit. Daarnaast staan ze ook bekend om hun lange levensduur, en het feit dat ze vergeleken met andere merken ook vrij snel filteren. Omdat een Berkey filter zo eenvoudig te bedienen is, is het een ideaal filter voor dagelijks gebruik.

Er zijn verder enkele handige toevoegingen voor dit waterfiltersysteem verkrijgbaar:

Standaard – Het waterkraantje zit onderaan het waterreservoir. Daardoor moet je de Berkey Crown op de rand van een tafel of aanrecht zetten om er een glas onder te kunnen houden. Hier bij Prepz.nl en hier bij bol.com is een passende standaard verkrijgbaar, waarmee het filter altijd hoog genoeg staat om er een glas onder te kunnen houden.

Kijkglaskraantje – Ook kun je het standaard kraantje dat op het reservoir zit vervangen door een kijkglaskraantje. Daarmee kun je van buitenaf zien hoeveel water er nog in het reservoir zit. Je kunt hier bij bol.com en hier bij Prepz.nl een passend kijkglaskraantje vinden.

RVS kraantje – Als je het gebruik van plastic wil minimaliseren, dan kun je er ook voor kiezen om het standaard plastic kraantje te vervangen door een RVS kraantje. Deze kun je hier bij Prepz.nl en hier bij bol.com vinden.

Extra Black Berkey filters – De Berkey Crown wordt geleverd met twee Black Berkey filters in de bovenste kamer. Maar er is ruimte voor in totaal acht van deze filters. Door meer filters te plaatsen kun je de doorloopsnelheid van het waterfilter verhogen. Hier bij Prepz.nl en hier bij bol.com kun je aanvullende filters kopen.

Er zijn verschillende Berkey waterfilters verkrijgbaar. De Berkey Crown is het model met het grootste waterreservoir, en daarom het hoogste gebruiksgemak. Je hoeft hem simpelweg minder vaak bij te vullen. Wil je ook kleinere modellen bekijken, dan kun je verder lezen in mijn Beste waterfilter voor thuis-artikel.

Beste vaste regenwaterfilter systeem om volledig off-grid te gaan

 

Beste vaste regenwaterfilter systeem om volledig off-grid te gaan

Compleet vast regenwaterfilter systeem
Samengesteld uit de volgende onderdelen:
– Totle Zelfreinigend Sedimentfilter 50 micron
– AquaPro Sediment Waterfilter 20 micron
– AquaPro APC-10 Actieve Koolfilter 10 micron
– AquaPro Sediment Waterfilter 5 micron
– AquaPro UV-filter 6GPM 24 Watt
– 3 × AquaPro waterfilterbehuizing
– 3 × Nipple fitting (3/4”×3/4”)
– Wandbevestiging
Bekijk prijs bij Offgridcentrum.nl

Zoek je een vast regenwaterfilter systeem om helemaal off-grid mee te gaan? Dan is dit een goede optie. Dit vaste regenwaterfilter systeem plaats je tussen je waterleiding. Hiermee kun je de gehele watervoorziening van je tiny house uit gefilterd regenwater laten bestaan, van je douche tot je kraan.

Het regenwater wordt in vijf fasen gefilterd tot schoon drinkwater. Er komen geen chemicaliën aan dit proces te pas. Hieronder leg ik uit hoe dit regenwaterfilter systeem in zijn werk gaat.

Fase 1 Totle Zelfreinigend Sedimentfilter 50 micron – Het eerste filter waar het regenwater doorheen gaat is een zelfreinigend sedimentfilter. Alle deeltjes die groter zijn dan 50 micron worden door dit filter uit het water gehaald. Hierbij gaat het om de grofste verontreinigingen, zoals bijvoorbeeld zand.

Fase 2 AquaPro Sediment Waterfilter 20 micron – Daarna gaat het water door een sedimentfilter dat deeltjes groter dan 20 micron tegenhoudt. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan roest.

Fase 3 AquaPro APC-10 Actieve Koolfilter 10 micron – Vervolgens moet het water door het actieve koolfilter dat alle deeltjes groter dan 10 micron uit het water haalt. Ook absorbeert het actieve koolfilter opgeloste stoffen. Hierbij moet je denken aan gisten, glyfosaat en chloor. Verder vermindert een actief koolfilter smaken en geuren in het water.

Fase 4 AquaPro Sediment Waterfilter 5 micron – Door dit filter worden alle deeltjes groter dan 5 micron uit het water gehaald. Dat is belangrijk als voorbereiding op de volgende stap. Een UV-filter kan zijn werk namelijk alleen goed doen als er geen deeltjes groter dan 5 micron meer in het water aanwezig zijn. Dat komt omdat deeltjes groter dan 5 micron het UV-licht tegen kunnen houden.

Fase 5 AquaPro UV-filter 6GPM 24 Watt – Het UV-filter schakelt virussen, bacteriën, sporen en algen uit met UV-licht. Dit is een essentiële laatste stap om het water ook daadwerkelijk drinkbaar te maken. Als je regenwater opslaat in een tank, dan kan daar bijvoorbeeld heel goed legionella in groeien. Stilstaand water vormt een risico (bron). Omdat je natuurlijk niet ziek wil worden mag deze stap niet ontbreken.

Naast de bovenstaande onderdelen wordt dit regenwaterfiltersysteem geleverd met de benodigde wandbevestiging, waterfilterbehuizingen en nipple fittingen.

Op het moment van schrijven kun je dit regenwaterfilter systeem in zijn geheel kopen voor € 614,95 hier bij Offgridcentrum.nl. Je kunt daarmee meteen helemaal off-grid gaan met je watervoorziening.

Voor bijvoorbeeld een tiny house is dit een ideale oplossing. Als je voor dit regenwaterfilter systeem kiest, dan is het grote voordeel dat je in één keer klaar bent voor je hele watervoorziening. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer afzonderlijk een drinkwaterfilter en een douchekop filter te kopen.

Zoals je hier bij Offgridcentrum.nl kunt lezen, moeten bepaalde onderdelen van het regenwaterfilter systeem eens in de zoveel tijd worden vervangen. Een voordeel van dit samengestelde regenwaterfilter systeem is dat het vervangen van onderdelen vrij eenvoudig is. Zoals je hier bij Offgridcentrum.nl kunt zien, zijn alle afzonderlijke onderdelen daarom ook los verkrijgbaar.

Denk ook aan andere off-grid oplossingen!

Met een regenwaterfilter ben je al een eind op weg. Maar er zijn natuurlijk meer dingen waar je aan moet denken bij off-grid gaan. Zoek je ook een off-grid toilet? Dan kun je verder lezen in mijn Verbrandingstoilet-artikel of mijn Compost toilet-artikel.

Als je niet voor een compleet vast regenwaterfilter systeem kiest, dan kan het handig zijn om een apart filter voor je douchekop aan te schaffen. Daar kun je meer over lezen in mijn Douchekop filter-artikel.

Verder zijn er veel andere producten waar je goede off-grid alternatieven voor kunt vinden. Denk bijvoorbeeld aan een opwindbare radio met ingebouwde zaklamp, powerbank en zonnepaneel. In mijn Noodradio-artikel bespreek ik drie goede opties.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij het vinden van het regenwaterfilter dat bij jou past!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *