Verbrandingstoilet kopen? De 2 beste verbrandings wc’s!

By | 30 december 2019

Wil je misschien een verbrandingstoilet kopen? Hieronder leg ik eerst uit hoe een verbrandingstoilet werkt, en wat de voordelen van een verbrandingstoilet zijn. Daarna behandel ik de twee beste verbrandings wc’s die op dit moment op de markt zijn, namelijk:

Hoe werkt een verbrandingstoilet?

Een verbrandingstoilet is een soort droogtoilet. Dit betekent dat er geen water nodig is om het toilet te gebruiken. (bron)

Je gebruikt een verbrandingstoilet door eerst een papieren toilet-zak in het toilet te plaatsen. Daarna doe je je behoefte, en trek je door. Vervolgens belandt de papieren zak samen met de inhoud in een soort oven onderin het toilet. Daar wordt het zodanig verhit dat de urine verdampt, en er van de ontlasting alleen een klein beetje as overblijft.

Voordelen van een verbrandingstoilet

Een verbrandingstoilet is ideaal voor in een tiny house of een camper. Daarnaast kan het een goede oplossing zijn voor iedere andere woonruimte waarin het lastig is om een normale wc aan te sluiten.

Een eerste voordeel van een verbrandingstoilet is dat je geen water nodig hebt om door te spoelen. Hierdoor heb je geen aansluiting op een waterleiding nodig.

Het ‘afval’ wordt na verbranding in een bak opgevangen als as. Daardoor heb je ook geen aansluiting op riolering of een septic tank nodig. In plaats daarvan hoef je alleen de aslade eens in de zoveel tijd te legen.

Je bespaart ook hoge kosten omdat je die aansluitingen niet hoeft te (laten) maken.

Omdat je die aansluitingen niet nodig hebt ben je ook niet aan een bepaalde plaats gebonden. Daarom is een verbrandingstoilet ook een hele goede oplossing voor een tiny house op wielen of een camper.

Door een verbrandingstoilet te gebruiken verspil je geen schoon drinkwater om het toilet door te spoelen. Dit kan op zichzelf ook al reden genoeg zijn om over te stappen op een verbrandingstoilet.

Ook komen er geen chemicaliën aan een verbrandingstoilet te pas. Hierdoor is een verbrandingstoilet niet alleen milieuvriendelijk, maar ook eenvoudig te legen. Om een chemisch toilet te legen moet je naar een speciale stortplek, maar het as uit een verbrandingstoilet kun je gewoon in de prullenbak gooien.

Ook is het as als meststof voor in de tuin te gebruiken.

Verbrandingstoilet kopen – de 2 beste verbrandings wc’s!

Voor als je een verbrandingstoilet wil kopen behandel ik hieronder de twee beste opties. De Separett CINDI Basic is de verbrandingstoilet met de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Zoek je de beste verbrandingstoilet ongeacht de prijs, dan is de Separett CINDI Family die daarna aan bod komt de beste keuze. Dat is een luxere optie voor optimaal gebruiksgemak.

Verbrandingstoilet met de beste prijs-kwaliteitsverhouding – Separett CINDI Basic

Verbrandingstoilet met de beste prijs-kwaliteitsverhouding Separett CINDI Basic

 

Separett CINDI Basic verbrandingstoilet
Er blijft alleen as over
Eenvoudig te bedienen
Werkt met elektriciteit (230 V) en ventilatiebuis
Verbruik per toiletbezoek: 0.6 – 2.4 kWh
Afmetingen: 53.5 × 63.5 × 39.5 cm
Gewicht: 39 kg
Bekijk prijs bij Offgridcentrum.nl

Deze Separett CINDI Basic verbrandingstoilet is eenvoudig in gebruik, en net zo comfortabel als een normale wc. Hij is ideaal voor in tiny houses of campers, maar ook ter vervanging van een normaal toilet. Vanwege het moderne design staat hij goed in iedere woning.

Het is eenvoudig om hem te gebruiken. Als je naar de wc moet plaats je eerst een papieren toilet-zak in het toilet. Deze kun je handig over de plastic rand van de toiletpot vouwen. Daarna doe je de toiletbril naar beneden en ga je naar het toilet. Je dient hem altijd zittend te gebruiken.

Wanneer je klaar bent moet je de hoeken van de toilet-zak vouwen. Daarmee voorkom je dat de zak na het doortrekken tussen het luik naar de verbrandingskamer blijft steken. Doortrekken doe je met de hendel bovenop het toilet. Na het doortrekken druk je op de startknop om de verbranding te starten.

Bekijk het onderstaande filmpje om te zien hoe je deze verbrandingstoilet moet gebruiken.

De startknop zit bovenop het toilet. Deze geeft normaal gesproken altijd licht. Brandt de startknop niet, dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn. Ten eerste kan de stekker niet in het stopcontact zitten. Maar het kan ook betekenen dat er een melding op het display op de achterkant van het toilet staat.

Separett CINDI Basic verbrandingstoilet

Na vijftig toiletbezoeken geeft het display bijvoorbeeld aan dat het tijd is om de aslade te legen. In dat geval verschijnt de melding ‘ASH1’ op het display dat je op de foto hierboven ziet.

Je leegt de aslade door eerst een plaat aan de voorkant van het toilet los te maken. Dit doe je heel eenvoudig met de meegeleverde schroevendraaier. Je kunt de aslade vervolgens legen in een prullenbak. Maar je kunt er ook voor kiezen om het as als mest voor in de tuin te gebruiken.

De Separett CINDI verbrandingstoilet is eenvoudig te installeren. Om hem te laten functioneren is er alleen elektriciteit (230 V) en ventilatie nodig. Om de verbrandingstoilet te voorzien van elektriciteit is hij uitgerust met een stekker. Voor de ventilatie moet je een ventilatiebuis installeren.

Tijdens het verbrandingsprogramma zorgt een ingebouwde ventilator voor de af- en aanvoer van lucht. Wanneer er geen programma draait blijft de ventilator in de lage stand draaien. Dit is om te zorgen dat er geen vochtige lucht in de verbrandingskamer komt.

Op het moment van schrijven kun je deze Separett CINDI Basic verbrandingstoilet kopen voor € 2.495 hier bij Offgridcentrum.nl. Omdat de prijs van de meeste verbrandings wc’s rond de € 3.000 – € 4.000 ligt, is dit een vrij schappelijke prijs. De Separett CINDI Basic heeft een vriendelijke prijs, is eenvoudig te bedienen en doet wat hij moet doen!

Verder is het natuurlijk maar een schijntje van de kosten die je zou moeten maken voor het aanleggen van een waterleiding of een septic tank. En met die (locatiegebonden) alternatieven heb je niet de bewegingsvrijheid die je met een verbrandingstoilet wel hebt.

Overige benodigdheden voor de Separett CINDI Basic verbrandingstoilet

 • Toilet-zakken: als je een verbrandingstoilet gebruikt moet je altijd eerst een toilet-zak in de toiletpot plaatsen. Deze zijn hier bij Offgridcentrum.nl per 500 stuks voor € 39,99 verkrijgbaar.
 • Ventilatiepakket: voor de ventilatie van deze verbrandingstoilet dien je een ventilatiebuis te installeren. Als je de materialen daarvoor nog niet voorhanden hebt kun je hier bij Offgridcentrum.nl voor € 175 een ventilatiepakket kopen.

Meer lezen over het gebruik van deze verbrandingstoilet, en het installeren daarvan? Hier bij Offgridcentrum.nl kun je de handleiding, de gebruiksaanwijzing en de installatiehandleiding vinden. Ook kun je in dit filmpje zien hoe de installatie (met een ventilatiepakket) in zijn werk gaat.

Beste verbrandingstoilet in het algemeen – Separett CINDI Family

Beste verbrandingstoilet in het algemeen Separett CINDI Family
Separett CINDI Family verbrandingstoilet
Er blijft alleen as over
Verschillende verbrandingsprogramma’s
Duidelijk display bovenop het toilet
Hoog gebruiksgemak
Werkt met elektriciteit (230 V) en ventilatiebuis
Verbruik per toiletbezoek: 0.15-1.7 kWh
Afmetingen: 53.5 × 63.5 × 39.5 cm
Gewicht: 39 kg
Bekijk prijs bij Offgridcentrum.nl

Zoek je de beste verbrandingstoilet in het algemeen, dan kom je uit bij deze Separett CINDI Family. Dit is een luxere en uitgebreidere versie van de hiervoor besproken verbrandingstoilet. Door de extra’s die op deze verbrandingstoilet zitten ligt het gebruiksgemak hoger.

Het is eenvoudig om deze verbrandingstoilet te gebruiken. Eerst doe je de toiletbril omhoog, en plaats je een papieren toilet-zak in de toiletpot. Daarna doe je de bril omlaag en kun je je behoefte doen (je kunt hem alleen zittend gebruiken). Vervolgens vouw je de toilet-zak in elkaar, zodat hij bij het doortrekken niet in het luik naar de oven blijft steken.

Je trekt door met de hendel bovenop het toilet. Als het toilet dicht is selecteer je tot slot een verbrandingsprogramma (SMALL of BIG). In het onderstaande filmpje zie je hoe je hem gebruikt.

Deze verbrandingstoilet heeft een aantal voordelen ten opzichte van de Basic-versie, met name wat betreft het gebruiksgemak. In tegenstelling tot de hiervoor besproken verbrandingstoilet heeft deze CINDI Family een handig display op de bovenkant van het toilet. Hiermee kun je eenvoudig door het menu navigeren.

Er zijn twee verschillende verbrandingsprogramma’s waar je eenvoudig tussen kunt kiezen met twee duidelijke knoppen, namelijk ‘SMALL’ en ‘BIG’. Het SMALL-programma is voor alleen urine. Voor ontlasting (of ontlasting én urine), moet je het BIG-programma selecteren.

Separett CINDI Family verbrandingstoilet

In het menu kun je allerlei dingen naar je eigen wensen aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld de lengte van de verschillende programma’s aanpassen. Maar ook kun je de taal aanpassen, en kun je aanpassen na hoe lang de aslade moet worden geleegd.

Net als het Basic-model geeft ook deze verbrandingstoilet na ongeveer vijftig toiletbezoeken aan dat de aslade geleegd moet worden. Een voordeel van dit Family-model is dat je de melding op het scherm op de bovenkant van het toilet krijgt. Terwijl je bij het Basic-model op het display achterop het toilet moet kijken.

Je leegt de aslade door een paneel aan de voorkant van het toilet los te maken. Vervolgens kun je de aslade eruit halen, en hem in de vuilnisbak legen. Maar je kunt het as ook als meststof voor in de tuin te gebruiken.

Het installeren van het toilet is eenvoudig. Deze verbrandingstoilet heeft alleen elektriciteit (230 V) en een ventilatiebuis nodig om te kunnen werken.

Voor de aan- en afvoer van lucht bij het verbrandingsproces is het nodig dat je een ventilatiebuis installeert. Om hem van elektriciteit te voorzien heeft hij een stekker. Met de elektriciteit worden de hitte-elementen in de ‘verbrandingsoven’ warm gemaakt. Ook wordt er altijd een ventilator draaiend gehouden om te voorkomen dat er vocht ophoopt in het apparaat.

Op het moment van schrijven kun je deze Separett CINDI Family verbrandingstoilet kopen voor € 3.195 hier bij Offgridcentrum.nl. Dat is wat duurder dan de Basic-versie, maar je krijgt er meer gebruiksgemak voor terug. Zo heeft deze verbrandingstoilet een duidelijk display op de bovenkant van het toilet, en een apart programma voor een grote- of kleine boodschap. Ook is er van alles aan te passen aan je eigen voorkeuren.

Een prijs als dit is vrij gangbaar voor een verbrandingstoilet. Als de prijs geen rol speelt en het hoogste gebruiksgemak de prioriteit is, dan is dit de beste keuze. Er zijn wel duurdere modellen verkrijgbaar, maar deze bieden geen noemenswaardige voordelen.

Overige benodigdheden voor de Separett CINDI Family verbrandingstoilet

 • Toilet-zakken: als je een verbrandings wc gebruikt moet je altijd eerst een toilet-zak in de toiletpot plaatsen. Je kunt hier bij Offgridcentrum.nl 500 stuks voor € 39,99 kopen, zodat je meteen een behoorlijke tijd vooruit kan.
 • Ventilatiepakket: je moet een ventilatiebuis voor deze verbrandingstoilet installeren. Als je de benodigde materialen nog niet voorhanden hebt kun je hier bij Offgridcentrum.nl voor € 175 een ventilatiepakket kopen.

Wil je meer weten over de Separett Cindi Family? Hier bij Offgridcentrum.nl kun je de handleiding, gebruiksaanwijzing en installatiehandleiding van deze verbrandingstoilet vinden. Ook kun je daar een filmpje bekijken waarin je ziet hoe de installatie (met het ventilatiepakket) in zijn werk gaat.

Ook op zoek naar andere off-grid oplossingen?

Met een verbrandingstoilet heb je geen wateraansluiting voor je toilet nodig. Maar je hebt natuurlijk wel schoon water nodig om te drinken. Ben je daarom op zoek naar een goed off-grid waterfilter? Dan zijn de waterfilters die ik in mijn Beste waterfilter voor thuis-artikel behandel goede opties.

Je kunt ook regenwater gebruiken voor je watervoorziening. Maar het is dan wel belangrijk dat je een goed regenwaterfilter gebruikt. Je kunt verschillende goede opties vinden in mijn Regenwaterfilter-artikel.

Heb je een douche geïnstalleerd, dan kan het handig zijn om daar ook een waterfilter op te plaatsen. Hier kun je meer over lezen in mijn Douchekop filter-artikel.

Verder zijn er voor tal van producten betere off-grid alternatieven verkrijgbaar. Zoals bijvoorbeeld een opwindbare radio met een zonnepaneel, ingebouwde zaklamp en powerbank. Je kunt daar verschillende varianten van vinden in mijn Noodradio-artikel.

Ik hoop dat ik je met dit artikel heb kunnen helpen bij je keuze voor een goede verbrandingstoilet!

2 thoughts on “Verbrandingstoilet kopen? De 2 beste verbrandings wc’s!

 1. jkb

  De ventilatieafvoer geeft op een boot/jacht misschien wat problemen. Met name de doorsnede en de lengte van de ventilatiepijp. Is daar een oplossing voor zoals een geurfilter in de ventilatieafvoer?

  Reply
  1. Willem Post author

   Beste jkb,
   Het antwoord op je vraag hangt er vanaf wat je precies aan wil passen in jouw situatie.

   De lengte van de ventilatiepijp kan in principe worden aangepast door hem op maat te zagen. Je kunt in het installatiefilmpje onderaan deze pagina zien hoe dat in zijn werk gaat.

   De dikte van de ventilatiepijp is een ander verhaal. In de installatiehandleiding (die je op deze pagina voor de CINDI Family kunt vinden, en op deze pagina voor de CINDI Basic), staat aangegeven dat je geen ventilatiepijp met een andere diameter kunt gebruiken.

   Het is voor een goede werking van de verbrandingstoilet wel heel belangrijk dat de ventilatieafvoer ook daadwerkelijk naar buiten gaat. Je kunt hem dus niet ergens binnen laten uitkomen, en het dan oplossen met een geurfilter. Ik begrijp uit je vraag dat je misschien zoiets in gedachte had?

   Als je denkt dat het gelet op de bovenstaande dingen niet uitkomt op je boot, dan zou je als alternatief naar een ander type droogtoilet voor op de boot kunnen kijken die in jouw situatie eenvoudiger te installeren is.

   Voor een bevriezingstoilet hoef je bijvoorbeeld helemaal geen ventilatiepijp te installeren. Je hebt alleen elektriciteit nodig om die aan te kunnen sluiten.

   Groet,
   Willem

   Reply

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *