Compost toilet kopen? De 3 beste compost toilet opties!

By | 7 januari 2020

Wil je een compost toilet kopen? Hieronder leg ik eerst uit hoe een composttoilet werkt, en wat de voordelen van een compost wc zijn. Daarna behandel ik de drie beste compost toilet opties, namelijk:

TIP: Op zoek naar een compost toilet voor in de camper? Lees dan mijn compost toilet camper-artikel.

Hoe werkt een compost toilet?

Een compost toilet maakt het mogelijk om op een biologische manier compost te maken van menselijke uitwerpselen (bron). Met een compost toilet verzamel je ontlasting, zodat je dit vervolgens op een composthoop kunt gooien.

Bij de moderne composttoiletten die ik hieronder behandel kun je de ontlasting in een biologisch afbreekbare compost-zak opvangen. Wanneer de compost wc geleegd moet worden kun je deze zak in zijn geheel op de composthoop gooien. Er zijn ook composttoiletten waarbij je geen opvangzak kunt gebruiken. Daarbij kan het een erg vies klusje zijn om het toilet te legen.

Het composteringsproces op de composthoop duurt enkele jaren. Daarna kun je de compost in de tuin gebruiken als voeding voor planten en gewassen.

Voordelen van een compost wc

Het gebruik van een compost toilet heeft een aantal voordelen. Een composttoilet is een soort droogtoilet (bron). Dat wil zeggen dat je geen water nodig hebt om het toilet te gebruiken. Er is daarom geen aansluiting op een waterleiding nodig.

Omdat alle ontlasting wordt opgevangen om compost van te maken heb je ook geen aansluiting op riolering nodig. Omdat je die aansluitingen niet nodig hebt bespaar je hoge kosten die je daar anders voor zou moeten maken.

Dat er geen vaste aansluitingen nodig zijn maakt een composttoilet ook een ideale off-grid oplossing voor bijvoorbeeld een tiny house of camper. Hierdoor ben je niet aan een vaste plaats gebonden.

Omdat een composttoilet geen water gebruikt ga je ook verspilling van schoon drinkwater tegen. Ook maakt een compost wc geen gebruik van vervuilende chemicaliën.

Verder bespaar je op plantenvoeding. Omdat je nu zelf je eigen compost maakt, hoef je minder vaak plantenvoeding bij het tuincentrum te kopen!

Compost toilet kopen – de 3 beste compost toilet opties!

Er zijn tegenwoordig aardig wat verschillende composttoiletten verkrijgbaar. Daarom kan het lastig zijn om een keuze te maken. Hieronder behandel ik daarom de drie beste compost toilet opties. Welke voor jou persoonlijk de beste keuze is, is afhankelijk van waar je precies naar op zoek bent.

Eerst behandel ik de beste goedkope compost toilet. Daarna de composttoilet met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. En tot slot de beste compost toilet in het algemeen, ongeacht de prijs.

Beste goedkope compost toilet – Separett Sanitoa

Beste goedkope compost toilet Separett Sanitoa

 

Separett Sanitoa
Grootte container: 35 liter
Comfortabele zithoogte: ca. 52 cm
Geen installatie en geen enkele aansluiting vereist
Bekijk prijs bij Offgridcentrum.nl

Zoek je het beste goedkope compost toilet? Dan is deze Separett Sanitoa compost wc een goede optie. Dit is een basismodel, zonder allerlei extra’s. Hierdoor is hij zeer betaalbaar.

Bij een goedkoop compost toilet denk je misschien aan een oncomfortabele emmer. Maar deze compost wc lijkt gewoon op een normaal toilet, en heeft een comfortabele zithoogte van ca. 52 cm.

Om dit composttoilet te gebruiken hoef je hem alleen maar neer te zetten. Er is geen installatie en geen enkele aansluiting nodig.

Eigenlijk werkt hij als een klassiek compost toilet. Ontlasting en urine wordt gewoon simpel in één opvangbak opgevangen. Hij is eenvoudig te legen. Wanneer de opvangbak geleegd moet worden til je bak in zijn geheel uit het toilet. Vervolgens leeg je hem op de composthoop.

Om het legen van het toilet zo makkelijk mogelijk te maken kun je er ook een biologisch afbreekbare compost-zak in plaatsen. Deze kun je hier bij Offgridcentrum.nl vinden. Wanneer je de opvangbak moet legen kun je dan gewoon de hele zak op je composthoop gooien.

Op het moment van schrijven kun je deze compost toilet kopen voor € 275 hier bij Offgridcentrum.nl. Dit is zeer betaalbaar voor een composttoilet. Om deze composttoilet betaalbaar te houden heeft hij geen extra’s. Hij heeft bijvoorbeeld geen ingebouwde ventilator.

Ook zit op de luxere modellen vrijwel altijd een urinescheider, die ervoor zorgt dat urine en ontlasting niet bij elkaar komen. Daarmee wordt geuroverlast verminderd. Wanneer ammoniak uit urine bij ontlasting komt gaat het namelijk al snel behoorlijk stinken. Dit is ook de reden dat composttoiletten vroeger altijd buiten stonden. Hierbij werd namelijk ook alles in één bak opgevangen.

Kies je voor de Separett Sanitoa, dan zal je hem om nare geuren te voorkomen wat vaker moeten legen. Het liefst iedere dag. Misschien vind je dat een nadeel, maar tegelijkertijd is de simpele constructie natuurlijk ook juist de reden dat hij zo betaalbaar is.

Meer weten over dit compost toilet? Hier bij Offgridcentrum.nl kun je een duidelijk filmpje over deze compost wc vinden. Heb je toch liever een compost wc waarbij urine van ontlasting wordt gescheiden? Dan zijn de volgende twee composttoiletten aanraders.

Composttoilet met de beste prijs-kwaliteitsverhouding – Separett Cabin/Weekend

Composttoilet met de beste prijs-kwaliteitsverhouding Separett Cabin Weekend

 

Separett Cabin/Weekend
Uitgerust met urinescheider
Ingebouwde ventilator
Dagelijks verbruik ventilator: ca. 0.06 kWh
Hoogte: 53.2 cm
Bekijk prijs bij Offgridcentrum.nl

Zoek je de composttoilet met de beste prijs-kwaliteitsverhouding? Dan is de Separett Cabin/Weekend de beste keuze. Dit is een vrij geavanceerde compost toilet, waarbij het gebruiksgemak een stuk hoger ligt.

Met zijn hoogte van 53.2 cm heeft de Separett Cabin/Weekend een comfortabele zithoogte.

Deze compost wc is voorzien van een urinescheider om vervelende geuren te voorkomen. Wanneer ammoniak uit urine in contact komt met ontlasting kan dit behoorlijk gaan stinken. Daarom moet je een compost toilet zonder urinescheider ongeveer dagelijks legen als je hem binnenshuis wil gebruiken.

Op de onderstaande afbeelding zie je de urinescheider. De urine loopt weg door de gaatjes aan de voorkant, terwijl de ontlasting aan de achterkant in de opvangbak verdwijnt. Door de urinescheider moet je dit composttoilet altijd zittend gebruiken.

Compost wc met urinescheider Separett Cabin Weekend compost toilet kopen

Door de urinescheider wordt de urine via een buis naar de achterkant van het toilet gevoerd. Daarna kun je zelf bepalen waar de urine heen gaat. Hiervoor wordt een 2 meter lange urineslang meegeleverd. Je kunt het bijvoorbeeld naar de afvoer van een wastafel laten lopen, maar ook naar een tank die je buiten (of binnen) hebt geplaatst.

De ontlasting verdwijnt gewoon in de opvangbak. Daar kun je een biologisch afbreekbare compost-zak in doen, waar de ontlasting dan in wordt opgevangen. Wanneer de compost-zak vol zit haal je de zak er eenvoudig uit. Deze kun je in zijn geheel op je composthoop gooien. Er worden 10 biologisch afbreekbare compost-zakken meegeleverd. Hier bij Offgridcentrum.nl kun je er nog meer kopen.

Verder is deze compost toilet uitgerust met een ingebouwde ventilator. Hiermee worden geuren uit het toilet naar buiten gezogen. Je kunt vervolgens zelf met een ventilatiepijp zorgen dat de lucht ergens buiten uitkomt. Er wordt een ventilatiepijp van 40 cm meegeleverd.

Om de ventilator te laten draaien is een elektriciteitsaansluiting nodig. Hiervoor wordt een adapter meegeleverd. De ventilator draait continu, en verbruikt ongeveer 0.06 kWh per dag.

Op het moment van schrijven kun je deze Separett Cabin/Weekend compost toilet kopen voor € 624 hier bij Offgridcentrum.nl. Op dit moment is dit de beste compost toilet die je voor deze prijs kunt vinden. Door de urinescheider en ventilator is deze compost wc vrijwel geurloos. Hierdoor is hij ideaal voor in huis, of in kleinere ruimtes. Bijvoorbeeld in een tiny house.

Door de urinescheider en ventilator hoef je hem ook niet dagelijks te legen. Dat moet je om geuroverlast te voorkomen wel doen bij de hiervoor behandelde goedkope optie. Hierdoor ligt het gebruiksgemak bij de Separett Cabin/Weekend een stuk hoger. Je hebt er simpelweg minder omkijken naar, terwijl de composttoilet zelf vervelende geuren tegengaat.

Meer weten over de Separett Cabin/Weekend? Hier bij Offgridcentrum.nl kun je een duidelijk filmpje over deze composttoilet bekijken. Ook kun je daar een productblad en handleiding van deze composttoilet vinden.

Beste compost toilet in het algemeen – Separett Luxe Villa 9010

Beste compost toilet in het algemeen Separett Luxe Villa 9010

 

Separett Luxe Villa 9010
Uitgerust met urinescheider
Ingebouwde ventilator (dagelijks verbruik 0.06 kWh)
Klep naar opvangbak opent alleen bij toiletbezoek
Zithoogte: ca. 44 cm
Voorgeboorde gaten om hem vast te zetten
Bekijk prijs bij Offgridcentrum.nl

Zoek je simpelweg de beste compost toilet ongeacht de prijs? Dan kun je het best voor deze Separett Luxe Villa 9010 kiezen. Deze compost wc is van alle gemakken voorzien. Daarom is dit de optie met het hoogste gebruiksgemak.

Deze composttoilet heeft een comfortabele zithoogte van ca. 44 cm. Dat is gelijk aan de zithoogte van de meeste reguliere toiletten.

Ook deze compost toilet is voorzien van een urinescheider om vervelende geuren tegen te gaan. Wanneer de ammoniak uit urine in contact komt met ontlasting gaat het behoorlijk stinken. Voor gebruik binnenshuis is het daarom altijd aan te raden om voor een composttoilet met urinescheider te kiezen. Omdat de urine via een andere route wordt afgevoerd dan de ontlasting, moet je dit composttoilet altijd zittend gebruiken.

Op de onderstaande afbeelding zie je aan de voorkant de gaatjes waardoor de urine wegloopt. Aan de achterkant zit de opvangbak voor de ontlasting, die na gebruik automatisch wordt afgesloten met een blauwe klep.

urinescheider compost wc Separett Luxe Villa 9010 compost toilet kopen

De urinescheider zorgt ervoor dat de urine via een buis naar de achterkant van het toilet wordt weggevoerd. Er wordt een 2 meter lange slang meegeleverd waarmee je zelf kunt bepalen waar je de urine vervolgens naartoe wil afvoeren. Bijvoorbeeld naar de afvoer van een wasbak of naar een speciale tank die je onder je tiny house hebt geïnstalleerd.

De ontlasting komt dus terecht in een speciale opvangbak. Om het legen van deze compost toilet gemakkelijk te maken kun je een biologisch afbreekbare compost-zak in de opvangbak doen. Als deze vol is kun je de zak er in zijn geheel uithalen en op je composthoop gooien. Er worden 10 van deze zakken meegeleverd. Je kunt er hier bij Offgridcentrum.nl meer bijkopen.

Net als de vorige compost wc is ook deze voorzien van een ingebouwde ventilator. Hiermee worden geuren uit de wc naar buiten gezogen. Voor de ventilator is elektriciteit nodig. Hij verbruikt dagelijks ongeveer 0.06 kWh. Voor de luchtafvoer moet je verder een ventilatiebuis installeren. Daarvoor wordt een ventilatiebuis van 40 cm meegeleverd.

Een groot voordeel van deze compost toilet is dat de opvangbak voor de ontlasting is afgesloten met een klep (zie de blauwe klep op de afbeelding hierboven). De klep naar de opvangbak voor de ontlasting gaat automatisch open als je op de bril gaat zitten. Wanneer je opstaat gaat de klep automatisch weer dicht. Hierdoor zie je de ontlasting niet liggen.

Als je dus je badkamer inloopt heb je in tegenstelling tot de vorige modellen geen inkijk in de opvangbak voor de ontlasting. Dit is natuurlijk ook een fijner idee voor als je gasten ontvangt. Een ander voordeel is dat de klep nog een extra barrière tegen geuren vormt.

Verder is de bodem van dit compost toilet voorzien van drie voorgeboorde gaten om hem aan de ondergrond te kunnen bevestigen. Dat is natuurlijk vooral handig als je dit composttoilet in een tiny house op wielen of een camper wil gebruiken. Maar eigenlijk is het natuurlijk altijd fijner als je toilet goed vaststaat. Kies je voor een van de hiervoor behandelde opties, dan zal je zelf gaten moeten boren om het composttoilet vast te kunnen zetten.

Op het moment van schrijven kun je deze Separett Luxe Villa 9010 compost toilet kopen voor € 906 hier bij Offgridcentrum.nl. Voor als je op zoek bent naar het hoogste gebruiksgemak is dit de beste compost toilet. De zithoogte is nagenoeg hetzelfde als bij een normaal toilet. Daarnaast is hij voorzien van een urinescheider en ventilator om vervelende geuren te voorkomen.

Ook heb je door de zelf sluitende klep dus ook geen inkijk in de opvangbak voor de ontlasting. Verder is het door de voorgeboorde gaten eenvoudig om dit compost toilet vast te zetten. Dit is gewoon de meest complete optie, en daarom de beste compost toilet in het algemeen.

Wil je meer over deze compost toilet te weten komen? Hier bij Offgridcentrum.nl kun je de handleiding, de gebruiksaanwijzing en een productblad vinden.

Naast een composttoilet ook benieuwd naar andere off-grid oplossingen?

Naast een compost toilet zijn er natuurlijk ook andere handige off-grid oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan een regenwaterfilter, waarmee je regenwater kunt gebruiken voor je watervoorziening.

Zoek je een goed drinkwaterfilter voor thuis, dan kun je verder lezen in mijn beste waterfilter voor thuis-artikel. Wil je ook onzuiverheden uit het water dat je gebruikt om te douchen filteren? Dan is een douchekop filter een goede oplossing.

Ook zijn er tal van producten waarmee je niet afhankelijk bent van één enkele energiebron. Denk bijvoorbeeld aan een radio met ingebouwde zaklamp en powerbank, die je op kunt laden via een zonnepaneel of door hem op te winden. Ik bespreek daar drie goede opties van in mijn noodradio-artikel.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij het vinden van een compost toilet dat bij jou past!

4 thoughts on “Compost toilet kopen? De 3 beste compost toilet opties!

 1. paul

  Vraagje: als je de gescheiden urine via de wastafel-afvoerbuis weg laat loopen, krijg je dan geen stank terug vanuit die afvoerbuis? Er zit neem ik aan geen waterslot in de slang en ook een syfon helpt niet omdat daar dan een plasje in blijft staan ipv water en je alsnog de urine-lucht terugkrijgt.
  Of zit er een klepje onder de urinescheider?
  Is neem ik aan hetzelfde ‘probleem’ bij de 500 en 501 bouwpakketten?

  Benieuwd hoe dat probleem kan worden opgelost

  Reply
  1. Willem Post author

   Beste Paul,

   In de meeste gevallen zal je geen stank vanuit de afvoerbuis van de wasbak krijgen. Als je dezelfde wasbak gebruikt om je handen te wassen nadat je naar de toilet bent geweest, dan loopt er waarschijnlijk al genoeg water doorheen waardoor je het niet vanuit je afvoer zal ruiken.

   Er zit onder de urinescheider inderdaad geen klepje, en ook zit er geen waterslot in de slang. De 500 en 501 bouwpakketten zitten in dat opzicht op dezelfde wijze in elkaar.

   Maar mocht je het geen fijn idee vinden om de afvoer van je wasbak te gebruiken, dan zijn er natuurlijk ook andere mogelijkheden. Wat de beste oplossing is hangt er vanaf waar je de compost toilet installeert.

   Je kunt de urineafvoer in principe zo simpel houden als een jerrycan. Maar als je een aangrenzende tuin hebt dan kun je er zelfs voor kiezen om een septische tank in te graven (daar heb je wel een vergunning voor nodig). Wil je de toilet in een camper gebruiken, dan kun je er een speciale afvaltank voor onder je camper maken.

   Het ligt helemaal aan de feitelijke situatie wat voor alternatieve oplossing handig is.

   Groet,
   Willem

   Reply
 2. Niels

  Als ik mijn bestaande toilet, die is aangesloten op het riool, vervang door een composttoilet, kan ik dan die afvoer niet gebruiken voor het afvoer van mijn urine?

  Reply
  1. Willem Post author

   Beste Niels,

   Je kunt de afvoerbuis van je ‘normale’ toilet niet zomaar gebruiken voor de urine uit een composttoilet. Via die (open) afvoerbuis kan dan rioollucht binnenkomen. Dit ruikt niet alleen onaangenaam, maar is ook schadelijk voor de gezondheid.

   Je kunt er daarom beter voor kiezen om de urine via de afvoer van de wasbak af te voeren. Dat heeft nog een bijkomend voordeel. Als je dezelfde wasbak gebruikt om na het toiletbezoek je handen te wassen, dan spoel je daarmee de urine namelijk ook meteen door. En dit vermindert natuurlijk de kans op geuren.

   Mocht de afvoer van de wasbak geen optie zijn, dan kun je beter een aparte tank of container gebruiken voor het opvangen van de urine. Hier bij Offgridcentrum.nl kun je bijvoorbeeld een urinetank van 10 liter vinden.

   Groet,
   Willem

   Reply

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *