Droogtoilet kopen? 3 verschillende soorten toilet zonder afvoer, riool en water!

By | 9 januari 2020

Wil je misschien een droogtoilet kopen? Hieronder leg ik eerst uit wat een droogtoilet is, en wat de voordelen van een droog toilet zijn. Daarna behandel ik de drie hoofdsoorten droogtoiletten. Zodat je erachter komt welk type droogtoilet het best bij je past!

De drie hoofdsoorten die ik verderop behandel zijn:

Wat is een droogtoilet?

Een droogtoilet is een toilet die geen water nodig heeft om te werken (bron). Daarnaast heb je voor een droogtoilet ook geen afvoer nodig. De term ‘droogtoilet’ is een algemene benaming voor verschillende soorten toiletten zonder afvoer, riolering en water.

De drie hoofdsoorten droogtoiletten zijn: composttoiletten, verbrandingstoiletten en bevriezingstoiletten. Verderop behandel ik deze drie hoofdsoorten droogtoiletten apart. Eerst behandel ik hieronder de voordelen van een droogtoilet.

Voordelen van een droog toilet zonder afvoer, riool en water

Een droogtoilet is een toilet zonder water. Er wordt dus geen water gebruikt om het toilet door te spoelen. Daarom heb je geen aansluiting op een waterleiding nodig.

Ook werkt iedere droog toilet zonder afvoer of riolering. Je hebt dus ook geen aansluiting op de riolering of een septic tank nodig.

Door voor een droog toilet zonder afvoer, riool- of wateraansluiting te kiezen, voorkom je dus ook de hoge kosten voor het laten maken van die aansluitingen.

Omdat je die vaste aansluitingen niet nodig hebt ben je ook niet aan een bepaalde plaats gebonden. Hierdoor is een droogtoilet een goede off-grid oplossing voor een tiny house op wielen of een camper. Je hoeft dan niet iedere keer leidingen los te (laten) koppelen of een septic tank uit te graven.

Omdat een droog toilet zonder water werkt, ga je ook verspilling van schoon drinkwater tegen dat normaal gebruikt wordt om het toilet door te spoelen.

De 3 hoofdsoorten droogtoilet zonder afvoer, riool en water

Hieronder behandel ik de drie hoofdsoorten droogtoiletten, zodat je het type droogtoilet kunt vinden dat het best bij je past. Ze hebben allemaal de hiervoor besproken voordelen. Maar ze werken alle drie op een hele andere manier.

1. Composttoiletten

Bij dit type droogtoilet wordt de ontlasting in een opvangbak opgevangen om daar op biologische wijze compost van te kunnen maken (bron). Wanneer de opvangbak geleegd moet worden leeg je de inhoud op je composthoop, waar je het laat composteren.

Na enkele jaren is het het composteringsproces op de composthoop afgerond. Vervolgens kun je de compost als voeding voor gewassen en planten in je tuin gebruiken.

Je bespaart zo op plantenvoeding. In plaats van het te kopen, maak je het nu zelf! Dit type droogtoilet is dus een hele zelfvoorzienende oplossing.

Nu denken veel mensen bij composttoiletten vaak aan de ouderwetse composttoiletten, die vanwege de stank buiten werden geplaatst. Tegenwoordig zijn ze heel modern, en zijn de betere modellen voorzien van allerlei manieren om storende geuren te voorkomen. Zo zijn sommige uitgerust met een ventilator en een ventilatiepijp om luchtjes af te voeren.

Op de betere composttoiletten zit ook altijd een urinescheider. Een urinescheider zorgt ervoor dat er geen urine bij ontlasting terecht komt. Wanneer ammoniak uit urine in contact komt met ontlasting gaat dit namelijk behoorlijk stinken.

Op de onderstaande afbeelding zie je zo’n urinescheider. De ontlasting valt aan de achterkant in de opvangbak, terwijl de urine door de gaatjes aan de voorkant verdwijnt. De urine komt vervolgens uit bij de achterkant van het toilet, waar je zelf met een slang kunt bepalen hoe je het verder af wil voeren. Bijvoorbeeld naar de afvoer van een wastafel of naar een speciale tank.

Droogtoilet kopen Compost Droog toilet zonder afvoer, riool en water

Ook is het legen van dit type droogtoilet een hygiënischer klusje dan vroeger. Bij de meeste moderne composttoiletten kun je alle ontlasting op laten vangen in een biologisch afbreekbare zak. Die kun je bij het legen van het toilet in zijn geheel op de composthoop gooien.

Wil je meer weten over dit type droogtoilet? Lees dan verder in mijn compost toilet-artikel. Daarin behandel ik de drie beste composttoiletten.

2. Verbrandingstoiletten

Dit is een moderner type droogtoilet. Een verbrandingstoilet verbrandt de ontlasting, zodat er alleen een klein beetje as van overblijft (bron). De urine verdampt bij het verbrandingsproces.

Wanneer je naar het toilet gaat doe je eerst een papieren toilet-zak in de wc. Als je klaar bent trek je door, zodat het geheel in de verbrandingsoven onderin het toilet terecht komt. Na de verbranding komt de as die overblijft terecht in een aslade onderin het toilet. De aslade moet je eens in de zoveel tijd legen. Je kunt het as als meststof voor in de tuin gebruiken.

Droogtoilet kopen verbranding Droog toilet zonder afvoer en water of riool

Om een verbrandingstoilet te laten werken heb je elektriciteit nodig, en moet je een ventilatiebuis installeren. Net als een compost-droogtoilet komen ook hier helemaal geen chemicaliën aan te pas.

Wil je meer weten over dit type droogtoilet? Lees dan verder in mijn verbrandingstoilet-artikel. Daarin behandel ik de twee beste opties voor als je een verbrandings-droogtoilet aan wil schaffen.

3. Freezing toiletten of bevriezingstoiletten

Ook zijn er droogtoiletten die je ontlasting en urine bevriezen. Dit zijn de zogenaamde ‘freezing toiletten’ of bevriezingstoiletten.

Deze soort droogtoiletten zijn heel makkelijk te gebruiken. Voordat het toilet gebruikt wordt hang je er een biologisch afbreekbare toilet-zak in. Daarna kan iedereen naar het toilet gaan. Alle ontlasting en urine komt terecht in de zak, en wordt bevroren. Door het bevriezen heb je helemaal geen last van vervelende geuren.

Bevriezing droogtoilet

Als de zak vol raakt moet deze worden vervangen. Je haalt hem eenvoudig uit het toilet, en gooit de zak in zijn geheel weg. Vervolgens doe je er een nieuwe zak in, en kun je het toilet weer gebruiken.

Om dit type droogtoilet te gebruiken hoef je over het algemeen alleen een stekker in het stopcontact te doen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een verbrandingstoilet is er ook geen ventilatiepijp of iets dergelijks nodig.

Heb je misschien interesse in een bevriezingstoilet? In mijn freezing toilet-artikel leg ik hier meer over uit, en behandel ik een goede bevriezingstoilet.

Droogtoilet kopen – welk type droog toilet past bij mij?

Welke soort droogtoilet voor jou persoonlijk de beste keuze is, hangt er vanaf waar je precies naar op zoek bent.

Past een zo biologisch mogelijke oplossing het best bij jou, dan is een compost toilet de beste keuze. Daarmee kun je zelf de voeding voor je planten en gewassen maken. Omdat je dat nu zelf maakt, bespaar je op het kopen van plantenvoeding bij een tuincentrum. Dit is dan ook de meest zelfvoorzienende oplossing. Je houdt alles zoveel mogelijk binnen je eigen systeem.

Heb je bijvoorbeeld geen tuin om compost voor te maken, of wil je liever een oplossing die de ontlasting helemaal laat verdwijnen? Dan is een verbrandingstoilet een goede keuze. Bij het verbrandingsproces verdampt de urine en blijft er van de ontlasting alleen een beetje as over. Eens in de zoveel tijd moet je de aslade van een verbrandings-droogtoilet legen. Je kunt de as als meststof voor in de tuin gebruiken.

Zoek je een droogtoilet waar geen enkele vorm van installatie voor nodig is? In dat geval is een freezing toilet de beste keuze. Je hoeft hem alleen van stroom te voorzien door een stekker in het stopcontact te doen. Er is in tegenstelling tot bijvoorbeeld een verbrandings-droogtoilet verder geen ventilatiebuis of iets dergelijks nodig.

Meer weten over een bepaald type droogtoilet? Lees dan verder in mijn compost toilet-, verbrandingstoilet– of freezing toilet artikel.

Ook op zoek naar andere off-grid oplossingen?

Een droogtoilet is een goede off-grid oplossing voor in een tiny house, een camper of een normale woning. Maar daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer aspecten aan het off-grid gaan.

Zoek je bijvoorbeeld ook een drinkwaterfilter? Lees dan verder in mijn beste waterfilter voor thuis-artikel. Verder kun je een douchekop filter gebruiken om schadelijke stoffen uit je douchewater te filteren.

Je kunt er ook voor kiezen om (een deel van) je watervoorziening uit regenwater te halen. Het is dan wel aan te raden om daar een goed regenwaterfilter voor te gebruiken. In ongefilterd regenwater kunnen bepaalde dingen voorkomen waar je behoorlijk ziek van kunt worden.

Daarnaast zijn er veel producten verkrijgbaar waarmee je niet afhankelijk bent van één enkele energiebron. In mijn noodradio-artikel behandel ik bijvoorbeeld drie opwindbare radio’s met ingebouwde zaklamp en powerbank, die je ook met een ingebouwd zonnepaneel kunt opladen.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij het vinden van het type droogtoilet dat bij jou past!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *