Kloofbijl Karwei – een goede keuze? Beter alternatief!

By | 29 september 2020

Wil je misschien een kloofbijl bij Karwei kopen? Op het moment van schrijven wordt daar een Talen Tools kloofbijl van 3 kg verkocht. Hieronder leg ik eerst uit wat belangrijke kenmerken zijn voor dit type bijl. Vervolgens leg ik uit waarom de kloofbijl van de Karwei gelet op de reviews niet de beste keuze lijkt te zijn.

Daarna behandel ik een beter alternatief waarmee je altijd goed zit, namelijk: de Fiskars X37 kloofbijl.

Wat is belangrijk bij een bijl voor het kloven?

Een kloofbijl is een bijl die je gebruikt om stukken hout te kloven die je als brandhout wil gebruiken. (bron) Bijvoorbeeld voor in een houtkachel, een open haard, een vuurkorf of als je een kampvuur gaat maken. Gespleten hout past niet alleen makkelijker in je open haard of kachel, het kan ook beter drogen waardoor het beter brandt.

Talen Tools Kloofbijl Karwei uitleg

De bedoeling van dit type bijl is dat je een verticaal geplaatst stuk hout met één slag doormidden moet kunnen splijten. Om dat voor elkaar te krijgen is het belangrijk dat de bijl aan bepaalde eigenschappen voldoet.

De bijl moet een goede zware bijlkop hebben, en een vrij lange steel. Een lange steel is nodig zodat je de bijlkop genoeg vaart kunt geven om efficiënt te kloven. Je hoeft dan zelf minder kracht te zetten.

Omdat je er boomstammen mee moet kunnen splijten is het belangrijk dat een kloofbijl zeer stevig in elkaar zit. Een kloofbijl moet daarom onder andere een goede stevige steel hebben, die de klappen tijdens het splijten van het hout goed op kan vangen.

Talen tools kloofbijl bij Karwei – een goede keuze?

Is de kloofbijl die op dit moment bij de Karwei wordt verkocht dan een goede keuze? Op het moment van schrijven wordt er bij Karwei een Talen Tools kloofbijl verkocht.

De Talen Tools kloofbijl van de Karwei heeft een gewicht van 3 kg, en een lengte van 90 cm. Hij is goed zwaar en heeft een goede lengte voor een kloofbijl. Je kunt er daardoor een goede zwaai mee maken. In de beschrijving op de website van de Karwei staat aangegeven dat je de achterkant van de bijlkop van deze Talen Tools kloofbijl ook kunt gebruiken als hamer om wiggen mee het hout in te slaan.

Eigenlijk is de Talen Tools kloofbijl daarom een zogeheten kloofhamer. Dat is een type kloofbijl waarbij de kop van de bijl aan de ene kant een bijl-kant heeft, en aan de andere kant is vormgegeven als een hamer om splijtwiggen mee het hout in te slaan. Het gebruik van een splijtwig kan erg handig zijn om de grotere stukken hout mee te splijten.

Een pluspunt aan deze Talen Tools kloofbijl bij Karwei lijkt in eerste instantie de prijs. Hij is op dit moment namelijk voor slechts € 25,49 verkrijgbaar. Dit is erg goedkoop voor een kloofbijl.

Maar een mogelijk nadeel blijkt uit de niet zo positieve reviews over deze Talen Tools kloofbijl. Zoals je op de website van de Karwei in de reviews kunt zien, blijkt dat de steel nogal snel kapot gaat. En een bijl die je gebruikt voor het kloven van hout moet natuurlijk juist flink wat klappen kunnen verduren.

Zo wordt daar in de ene review gezegd: ‘Steel vertoonde na 15 min al gebreken‘. En in een andere review zegt iemand: ‘In 1 week 2 keer terug naar de winkel met een kapotte steel‘.

Variant op Talen Tools kloofbijl Karwei

Dat de steel van de bijl snel beschadigd lijkt een terugkerend probleem te zijn bij de Talen Tools kloofbijlen. De bovenstaande Talen Tools kloofbijl is bijvoorbeeld hier bij bol.com verkrijgbaar. Dit is een iets ander model dan de kloofbijl die bij Karwei wordt verkocht. Maar ook daarbij zegt iemand in een review: ‘Deze bijl is niet geschikt voor het zware werk. De steel breekt vrij snel‘.

De Talen Tools kloofbijl van Karwei is erg betaalbaar. Je kunt er dus voor kiezen om hem gewoon te kopen, en zelf te ondervinden of deze bijl aan je verwachtingen voldoet. Mocht je liever iets meer uitgeven voor een beter alternatief, dan is de onderstaande Fiskars X37 een hele goede optie!

Beter alternatief voor Talen Tools kloofbijl Karwei – Fiskars X37 kopen

 

 

 

 

Beter alternatief voor Talen Tools kloofbijl Karwei Fiskars X37 kopen

Fiskars X37 kloofhamer
Robuuste bijlkop met blad van gehard koolstofstaal
Afgeronde hamerkop ter voorkoming van splinters
Rubberen bescherming onder bijlkop voor misslaan
Stevige steel van met glasvezel versterkt kunststof
Voorzien van een comfortabel anti-slip handvat
Gewicht bijlkop: 2500 gram
Totale gewicht bijl: 3680 gram
Totale lengte bijl: 90 cm
Bekijk prijs bij Conrad.nl Bekijk prijs bij bol.com

Zoek je een beter alternatief voor de Talen Tools kloofbijl van de Karwei? Dan is deze Fiskars X37 kloofhamer een hele goede optie!

Deze bijl van het Finse merk Fiskars is even lang als de Talen Tools kloofbijl die op dit moment bij de Karwei verkrijgbaar is, namelijk: 90 cm. Het gewicht van de Fiskars X37 bedraagt 3,68 kg. Hiermee is hij dus 680 gram zwaarder dan de Talen Tools kloofbijl van de Karwei.

Daarnaast is het gewicht van de Fiskars X37 kloofhamer heel mooi verdeeld. De kop van de bijl weegt namelijk 2,5 kg. Door deze gewichtsverdeling tussen de kop en de steel is dit een hele efficiënte klover. Met zijn lengte van 90 cm geef je de zware kop makkelijk een goede zwaai, waardoor hij eenvoudig door de dikkere stukken hout gaat.

Omdat een kloofbijl flink wat te verduren krijgt tijdens de kloofwerkzaamheden, moet hij natuurlijk voorzien zijn van een goede stevige steel. Deze Fiskars X37 is uitgerust met een zeer stevige steel die is gemaakt van duurzaam met glasvezel versterkt kunststof.

De steel vangt de klappen en trillingen tijdens het hakken heel goed op. Uit de hierboven behandelde reviews van de Talen Tools kloofbijl van Karwei bleek de steel juist het zwakke punt van die bijl te zijn. De steel van deze Fiskars X37 is gemaakt voor het zware werk!

Omdat het materiaal van de steel de trillingen heel goed opvangt, blijft de bijl ook comfortabel te hanteren als je hem voor langere tijd achter elkaar gebruikt.

Omdat de meeste beschadigingen aan de steel van een bijl ontstaan doordat mensen misslaan, zit er onder de bijlkop een rubberen gedeelte om de steel te beschermen tegen beschadigingen bij het misslaan. Daarnaast vermindert dit rubberen gedeelte ook de trillingen wanneer je misslaat.

Verder is de steel voorzien van een comfortabele anti-slip handgreep. Daarmee wordt voorkomen dat je handen wegglijden als je intensief met de bijl aan het werk bent.

Net als de Talen Tools kloofbijl van de Karwei is de Fiskars X37 uitgevoerd als een zogeheten kloofhamer. De ene kant van de bijlkop bestaat uit een bijl-kant, terwijl de andere kant is vormgegeven als een hamer-kop. De hamerkop kun je gebruiken om metalen splijtwiggen mee het hout in te slaan.

De Fiskars X37 is uitgerust met een robuuste bijlkop, die is voorzien van een blad van gehard koolstofstaal. De bijlkant van de kop heeft een vrij breed snijblad. Hierdoor is de bijl niet alleen goed voor het splijten van hout, maar kun je hem bijvoorbeeld ook goed gebruiken voor het afnemen van zijtakken.

De bijlkop is voorzien van een gladde PTFE coating. Het merk Fiskars voorziet veel van haar bijlen van deze coating. Hiermee wordt namelijk voorkomen dat de bijl tijdens het hakken onbeweegbaar in het hout vast komt te zitten. Door de gladde coating krijg je hem altijd weer los.

Zoals gebruikelijk is bij een kloofhamer heeft deze Fiskars X37 net als de kloofbijl van de Karwei naast een bijl-kant dus ook een hamerkop. De hoeken van de hamerkop zijn afgerond om te voorkomen dat je bij het slaan met de hamer last hebt van in het rond vliegende houtsplinters.

De Fiskars X37 is een zeer stevige kloofhamer die onder andere door de met glasvezel versterkte steel, de rubberen bescherming voor het misslaan en de ergonomische handgreep erg comfortabel te gebruiken is.

Op het moment van schrijven kun je deze Fiskars X37 hier bij Conrad.nl kopen voor € 78,49. Ook is hij hier bij bol.com te vinden. Daarnaast is deze Fiskars X37 hier bij Amazon.nl en hier bij Amazon.de vaak nog voordeliger verkrijgbaar.

Deze bijl is natuurlijk wat duurder dan de € 25,49 die je voor de Talen Tools kloofbijl bij de Karwei betaald. Maar eigenlijk is de Fiskars X37 nog erg voordelig voor de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt.

Ik heb deze kloofhamer eerder in mijn kloofhamer-artikel behandeld, en daarin kwam ik tot de conclusie dat de Fiskars X37 de beste koop onder de kloofhamers is. Je vindt niet snel een bijl van dezelfde kwaliteit in dezelfde prijsklasse.

Je betaald wat meer dan voor de kloofbijl van de Karwei, maar je krijgt er een stevige bijl voor terug waar je nog heel lang plezier van hebt!

Heb je geen gelimiteerd budget, en wil je simpelweg de beste kloofhamer? Dan kun je het beste kiezen voor de Fiskars Safe-T X39 kloofhamer, die ik ook in mijn kloofhamer-artikel behandel.

Heb je ook nog een goede kloofwig nodig om bij je kloofhamer te gebruiken? Dan kun je deze onder andere hier bij bol.com, hier bij Amazon.nl, hier bij Amazon.de en hier bij Conrad.nl vinden.

Ook op zoek naar andere bijlen of tools?

Naast een goede kloofbijl zijn er natuurlijk ook andere soorten bijlen te bedenken die voor andere werkzaamheden weer beter van pas kunnen komen. Zowel de Talen Tools kloofbijl van de Karwei als de behandelde Fiskars X37 zijn zogeheten ‘kloofhamers’. Je kunt de ene kant van de kop gebruiken als een bijl, en de andere kant als een hamer om een metalen wig mee het hout in te slaan.

Weet je nu al dat je geen wig zal gebruiken om hout mee te splijten? Dan kun je ook voor een ‘gewone’ kloofbijl kiezen, zonder hamerkop. Je kunt de drie beste opties daarvoor vinden in mijn beste kloofbijl-artikel.

Zowel kloofbijlen als kloofhamers zijn vrij groot, en mede daardoor goed geschikt voor het kloven van grote stukken hout. Maar voor de kleinere hakklusjes kan een kleinere handbijl juist goed van pas komen. Een handbijl is een bijl die je met één hand kunt gebruiken.

Zo’n kleine bijl is erg handig voor het hakken van aanmaakhout, of om bijvoorbeeld kleinere stukjes hout te hakken die beter in je open haard of houtkachel passen. Ben je misschien geïnteresseerd in een goede handbijl? Dan kun je de drie beste opties vinden in mijn handbijl kopen-artikel.

Daarnaast zijn er voor specifieke outdoor activiteiten ook handige bijlen verkrijgbaar. Zoek je bijvoorbeeld een bijl voor bij het survivallen? Dan kun je de vier beste bijlen daarvoor vinden in mijn survival bijl-artikel.

Ben je naast een bijl ook op zoek naar andere tools, zoals bijvoorbeeld een goed Zwitsers zakmes? Dan kun je de vier beste Zwitserse zakmessen vinden in mijn Zwitsers zakmes-artikel.

Zoek je een goed mes om voor dagelijks gebruik bij je te dragen? Dan kun je verder lezen in mijn ‘every day carry’ of EDC mes-artikel.

De messen van het Zweedse merk Morakniv zijn daarnaast ook echte no-nonsense werkmessen. Mocht je daar misschien interesse in hebben, dan kun je verder lezen in mijn Mora mes-artikel waarin ik de vier beste Morakniv messen behandel.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij je keuze voor een goede kloofbijl.

Veel kloofplezier gewenst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *