Zoek je een droogtoilet voor op de boot? Dan zijn er verschillende goede opties. De term ‘droogtoilet‘ is een overkoepelende benaming voor een aantal verschillende soorten toiletten die geen gebruik maken van water.
Ik leg hieronder eerst uit wat de voordelen zijn van een droogtoilet voor op de boot. Daarna behandel ik de vier verschillende soorten droogtoiletten die goed geschikt zijn om op de boot te gebruiken. Ik geef bij iedere soort aan wat de beste droogtoilet van dat type is die je voor op de boot kunt kopen.
Wat voor soort droogtoilet voor jou persoonlijk de beste keuze is voor op de boot, hangt ervan af waar je precies naar op zoek bent:
- Een compost toilet is het best betaalbare kant-en-klare type droogtoilet voor op de boot.
- Een bevriezingstoilet bevriest urine en ontlasting waardoor het geurloos wordt. Dit type droogtoilet is in de meeste gevallen het makkelijkst te installeren op een boot. Je hoeft alleen de stekker in het stopcontact te doen om hem te laten werken.
- Bij een verbrandingstoilet blijft er alleen as als afval over. De as die overblijft is zeer compact, en hierdoor hoef je dit type droogtoilet minder vaak te legen. Sommige mensen kiezen voor dit type toilet omdat ze het hygiënischer vinden om alleen as weg te hoeven gooien.
- Ook zijn er zelfbouw kits waarmee je zelf het design van de droogtoilet kunt bepalen. Dit is de goedkoopste optie, maar je hebt er wel zelf nog wat meer werk aan.
Inhoud
- 1 Voordelen van een droogtoilet voor op de boot!
- 2 De 4 verschillende soorten droogtoilet voor op de boot
- 2.1 1. Compost toilet voor op de boot – het best betaalbare kant-en-klare type droogtoilet
- 2.2 2. Bevriezingstoilet – de makkelijkst te installeren droogtoilet voor op de boot
- 2.3 3. Verbrandingstoilet – droogtoilet voor op de boot met alleen as als afval!
- 2.4 4. Zelfbouw kits om een droogtoilet voor op de boot te maken
- 3 Meer weten over een bepaald type droogtoilet voor op de boot?
Voordelen van een droogtoilet voor op de boot!
Een droogtoilet is een toilet die geen water gebruikt. Omdat een droogtoilet geen water nodig heeft om door te spoelen heb je geen aansluiting op een waterleiding nodig.
Daarnaast heb je met een droogtoilet ook geen aansluiting op de riolering nodig. Omdat je al die aansluitingen niet nodig hebt ben je met een droogtoilet niet aan een vaste plaats gebonden. Dat maakt een droogtoilet ideaal voor op een boot.
Hierdoor is een droogtoilet voor op de boot ook vrij makkelijk te installeren.
Ook is een droogtoilet voor op de boot een wat bewustere keuze. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een chemisch camping toilet gebruikt een droogtoilet geen chemicaliën.
Met een droogtoilet ga je daarnaast ook verspilling van schoon drinkwater tegen omdat je geen water nodig hebt om het toilet door te spoelen.
De 4 verschillende soorten droogtoilet voor op de boot
De term ‘droogtoilet’ is dus een overkoepelende benaming voor verschillende soorten toiletten die geen gebruik maken van water. Hieronder behandel ik daarom de vier verschillende soorten droogtoiletten die je voor op de boot kunt gebruiken apart.
Bij iedere soort droogtoilet behandel ik ook de beste toilet die je van dat type voor op de boot kunt kopen. Voor wat voor soort droogtoilet je het best kunt kiezen voor op de boot, hangt ervan af waar je precies naar op zoek bent.
Een compost toilet voor op de boot is de best betaalbare optie onder de kant-en-klare droogtoiletten. Daarnaast kun je er natuurlijk compost mee maken, voor als je een tuin hebt waarin je een composthoop aan kunt leggen.
Een bevriezingstoilet voor op de boot is de beste keuze voor als je op zoek bent naar het type droogtoilet dat het makkelijkst op je boot is te installeren. Je hoeft alleen de stekker in het stopcontact te doen om dit type droogtoilet te laten werken.
Een verbrandingstoilet voor op de boot heeft als voornaamste voordeel dat er alleen as als afval overblijft. Veel mensen kiezen voor dit type droogtoilet omdat ze het een fijner klusje vinden om alleen de aslade te hoeven legen. Daar staat tegenover dat dit type droogtoilet wel weer iets duurder is dan een compost toilet of een bevriezingstoilet.
Tot slot zijn er ook zelfbouw kits verkrijgbaar waarmee je de basis in huis haalt om zelf een droogtoilet voor op de boot te kunnen maken. Dit is een goede keuze voor de creatieve doe-het-zelver. Wat betreft de aanschafprijs is dit de goedkoopste optie, maar in tegenstelling tot de kant-en-klare opties heb je hier natuurlijk nog wel wat werk aan.
1. Compost toilet voor op de boot – het best betaalbare kant-en-klare type droogtoilet
Bij een compost toilet wordt de ontlasting in een speciale bak opgevangen, zodat er compost van gemaakt kan worden. (bron) Wanneer de compost toilet geleegd moet worden kun je de opgevangen ontlasting op een composthoop gooien, zodat je het na een composteringsproces van enkele jaren als voeding voor planten en gewassen voor in de tuin kan gebruiken.
Maar ook als je niet van plan bent om een composthoop aan te leggen kan een compost toilet voor op de boot een goede optie zijn. Een compost toilet is namelijk een waterloos toilet dat vrij eenvoudig is te installeren.
Bij een compost toilet denk je misschien aan de ouderwetse compost toiletten die vroeger vanwege de geuroverlast in een apart huisje in de tuin werden geplaatst. Maar er zijn tegenwoordig hele moderne compost toiletten verkrijgbaar die zijn uitgerust met allerlei middelen om geuren te voorkomen. Deze moderne compost toiletten zijn daarom ook goed geschikt om binnen te gebruiken, zoals bijvoorbeeld op een boot.
De onderstaande Separett Luxe Villa 9010 is een compost toilet die goed geschikt is om aan boord van je boot te gebruiken. Deze compost toilet is van alle gemakken voorzien om geuren te voorkomen.
Separett Luxe Villa 9010 compost toilet Voorzien van een urinescheider Klep naar opvangbak opent alleen bij toiletbezoek Ingebouwde ventilator (dagelijks verbruik: 0.06 kWh) Comfortabele zithoogte van ca. 44 cm Voorgeboorde gaten voor bevestiging Afmetingen: 67 × 45.6 × 44.4 cm |
Bekijk prijs bij Offgridcentrum.nl |
Wil je een compost toilet voor op de boot kopen? Dan is de Separett Luxe Villa 9010 de beste keuze. Deze is van alle gemakken voorzien om hem in een kleine binnenruimte zoals op een boot te kunnen gebruiken.
Een eerste belangrijke eigenschap die niet mag ontbreken als je een compost toilet op een boot wil gebruiken is een urinescheider om geuren te voorkomen. Een urinescheider zorgt ervoor dat urine en ontlasting nooit met elkaar in contact komen.
Als de ammoniak uit urine in contact komt met ontlasting dan gaat het namelijk behoorlijk stinken. Omdat er vroeger nooit urinescheiders op compost toiletten zaten werden ze vanwege de stank altijd buiten in een apart huisje geplaatst. Daarom is het af te raden om een compost toilet zonder urinescheider op je boot te gebruiken.
De urinescheider zorgt ervoor dat de urine via de voorkant van het toilet wordt afgevoerd, terwijl de ontlasting aan de achterkant in de opvangbak valt. Om de urinescheider te gebruiken moet je dit type droogtoilet altijd zittend gebruiken.
Een ander groot voordeel van de Separett Luxe Villa 9010 is dat de opvangbak voor de ontlasting is voorzien van een automatisch sluitende plaat.
Als je op het toilet gaat zitten om je behoefte te doen dan opent de plaat automatisch, en wanneer je opstaat gaat hij vanzelf weer dicht. Hierdoor zie je de ontlasting nooit liggen.
De afdekplaat heeft meerdere voordelen. Zo vormt het niet alleen een extra barrière tegen eventuele geurtjes, maar het is misschien ook een fijner idee voor als je weleens gasten ontvangt. Die hoeven dan niet in de opvangbak voor de ontlasting te kijken als ze naar het toilet gaan.
Deze droogtoilet is daarnaast ook nog eens uitgerust met een ingebouwde ventilator. Door de combinatie van de urinescheider en de automatisch afsluitende plaat voor de opvangbak heb je waarschijnlijk al geen last van geuren, maar eventuele resterende geuren worden door de ingebouwde ventilator naar buiten toe afgezogen.
Om de ventilator te kunnen laten werken is er wel elektriciteit nodig. Maar hij verbruikt erg weinig stroom, slechts 0.06 kWh per dag. Om de luchtafvoer van de ventilator te regelen wordt er verder een ventilatiebuis van 40 cm meegeleverd.
Op de bovenstaande afbeelding zie je de urinescheider (de gaatjes aan de voorkant) en de blauwe afdekplaat voor de opvangbak aan de achterkant. Via de gaatjes aan de voorkant wordt de urine naar de achterkant van de toilet toe geleid.
Er wordt een 2 meter lange slang meegeleverd waarmee je vervolgens zelf kunt bepalen waar je de urine naartoe af wil voeren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om hier een speciale tank voor te installeren, maar je kunt het bijvoorbeeld ook naar de afvoer van een wasbak laten lopen.
De ontlasting komt dus terecht in de opvangbak. Daar kun je een biologisch afbreekbare compost zak in doen, waardoor het legen van het toilet een eenvoudiger en schoner klusje wordt. Wanneer het tijd is om het toilet te legen kun je de zak er dan in zijn geheel uithalen en bijvoorbeeld op een composthoop gooien.
Daarna doe je er weer een nieuwe compost zak in, en het toilet is weer klaar voor gebruik. Er worden tien biologische afbreekbare zakken meegeleverd. Maar je kunt er hier bij Offgridcentrum.nl meer bijkopen.
Omdat het natuurlijk fijn is als je compost toilet op de boot goed vaststaat, is deze droogtoilet voorzien van voorgeboorde gaten voor bevestiging aan de ondergrond. Zo is hij eenvoudig vast te zetten.
De afmetingen van deze droogtoilet bedragen 67 × 45.6 × 44.4 cm, en het toilet heeft een comfortabele zithoogte van ongeveer 44 cm. Dat is ongeveer gelijk aan de hoogte van de meeste reguliere toiletten.
Zoek je een compost toilet voor op de boot, dan is dit het meest complete model met alle belangrijke kenmerken. Met name de combinatie van de urinescheider, de automatische afsluitklep en de ventilator maken hem goed geschikt voor gebruik in een kleine binnenruimte zoals op een boot.
Op het moment van schrijven is de Separett Luxe Villa 9010 hier bij Offgridcentrum.nl voor € 795 verkrijgbaar.
Als je meer wil weten over deze droogtoilet dan kun je hier bij Offgridcentrum.nl de gebruiksaanwijzing, de handleiding en het productblad bekijken.
Ik heb deze Separett Luxe Villa 9010 droogtoilet eerder behandeld in mijn compost toilet-artikel. Zoals je daar kunt lezen is dit ook gewoon de beste compost toilet in het algemeen, ongeacht of je hem op de boot gebruikt.
2. Bevriezingstoilet – de makkelijkst te installeren droogtoilet voor op de boot
Een bevriezingstoilet is in de meeste gevallen het type droogtoilet dat het makkelijkst te installeren is op je boot. Het enige dat je nodig hebt is een stopcontact.
Je hoeft alleen de stekker in het stopcontact te doen om hem te laten werken. Nadat je naar het toilet bent geweest bevriest dit type droogtoilet de ontlasting en urine. (bron)
Het bevriezen maakt de urine en ontlasting geurloos.
Separett Freeze 2000 droogtoilet Werkt op basis van elektriciteit (230V) Dagelijks verbruik: ca. 1.5 kWh Comfortabele zithoogte van ca. 50 cm Afmetingen toilet: 63.5 × 44 × 55 cm Gewicht: 30 kg Opvangcontainer, 10 compostzakken en kinder wc-bril meegeleverd |
Bekijk prijs bij Offgridcentrum.nl |
Als je een bevriezingstoilet als droogtoilet voor op de boot wil kopen, dan is de bovenstaande Separett Freeze 2000 de beste optie.
Om hem te kunnen gebruiken hoef je alleen de stekker in het stopcontact te doen. Het dagelijks verbruik van de Separett Freeze 2000 bedraagt ongeveer 1.5 kWh.
Niet alleen de installatie is zeer eenvoudig, hij is ook heel makkelijk in gebruik.
In deze droogtoilet zit een opvangcontainer voor de urine en ontlasting. Voordat je van het toilet gebruik maakt moet je daar een compostzak in doen. Je vouwt de zak daarbij om de rand van de container zodat hij goed blijft zitten. Daarna kan iedereen gebruik maken van het toilet.
Alle ontlasting en urine komt terecht in de compostzak en wordt daarna bevroren. Omdat het wordt bevroren heb je geen last van vervelende geuren.
Wanneer de container voor ongeveer twee-derde vol zit, is het tijd om hem te legen. Het legen gaat heel simpel in zijn werk. Dit doe je door de compostzak uit de container te halen en weg te gooien.
Vervolgens doe je een nieuwe zak in het toilet, en hij is weer klaar voor gebruik. Er worden tien van deze compostzakken meegeleverd. Maar je kunt er hier bij Offgridcentrum.nl meer bijkopen.
Bekijk het onderstaande filmpje om te zien hoe het gebruik van deze Separett Freeze 2000 droogtoilet in zijn werk gaat.
Deze droogtoilet heeft een comfortabele zithoogte van ongeveer 50 cm, en een totale grootte van 63.5 × 44 × 55 cm. Hij weegt 30 kg.
Deze bevriezingstoilet is goed geschikt voor een huishouden van twee tot vier personen. Door de meegeleverde kinder wc-bril kan de hele familie van deze droogtoilet gebruik maken.
Op het moment van schrijven kun je deze bevriezingstoilet hier bij Offgridcentrum.nl voor € 1.599 kopen. Klik op de oranje knop hierboven om de meest actuele prijs en beschikbaarheid te bekijken.
Dit is dus een iets duurdere optie dan een compost toilet voor op de boot, maar daar staat tegenover dat dit een erg eenvoudige oplossing met een zeer hoog gebruiksgemak is. Je bent met dit type droogtoilet voor op de boot eigenlijk in één keer klaar. Je hoeft alleen de stekker in het stopcontact te doen, en hij is klaar voor gebruik.
Meer weten over deze bevriezingstoilet? Ik heb deze Separett Freeze 2000 eerder behandeld in mijn freezing toilet-artikel.
3. Verbrandingstoilet – droogtoilet voor op de boot met alleen as als afval!
Een verbrandingstoilet is een ander modern type droogtoilet. Dit type droogtoilet doet het tegenovergestelde van de hiervoor behandelde bevriezingstoilet. Een verbrandingstoilet verbrandt de ontlasting, en verdampt daarbij de urine.
Het grote voordeel is dat er hierdoor alleen as overblijft als afval. (bron)
Daarom is dit een goed alternatief voor mensen die het bijvoorbeeld niet zien zitten om een compost toilet te legen. Je hoeft bij een verbrandingstoilet alleen eens in de zoveel tijd de aslade te legen.
Dit kun je gewoon in de prullenbak doen. Maar je kunt de as ook als meststof voor in de tuin gebruiken. Handig voor als je ook planten op de boot hebt!
Separett CINDI Family verbrandingstoilet Er blijft alleen as als afval over Duidelijk display bovenop het toilet Werkt op elektriciteit (230 V) Ventilatiebuis vereist Verbruik per toiletbezoek: 0.15-1.7 kWh Afmetingen: 53.5 × 63.5 × 39.5 cm Gewicht: 39 kg |
Prijs: ca. € 3.500 |
Als je een verbrandingstoilet als droogtoilet voor op de boot wil gebruiken, dan is de bovenstaande Separett CINDI Family de beste keuze. Deze verbrandingstoilet is van alle gemakken voorzien, en daarom een goede keuze voor als je hem vaak zal gebruiken.
Het is heel makkelijk om deze verbrandingstoilet te gebruiken. Als je naar het toilet moet dan doe je de bril omhoog en plaats je een papieren toilet-zak in de toiletpot. Vervolgens doe je de toiletbril omlaag, en kun je van het toilet gebruik maken. Je kunt een verbrandingstoilet alleen zittend gebruiken.
Als je klaar bent vouw je de toilet-zak in elkaar, om te zorgen dat hij bij het doortrekken niet vast kan komen te zitten in het luik naar de verbrandingsoven.
Vervolgens trek je door met de hendel bovenop de toilet, en selecteer je een verbrandingsprogramma (SMALL of BIG). Het ‘SMALL’ programma selecteer je voor alleen urine. Voor ontlasting of urine én ontlasting selecteer je het ‘BIG’ programma.
Beide programma’s zijn voorzien van een duidelijke knop, zodat iedereen eenvoudig het juiste programma kan selecteren. In het filmpje hieronder kun je goed zien hoe het gebruik van deze droogtoilet in zijn werk gaat.
Op de bovenkant van het toilet zit ook een duidelijk display waarmee je eenvoudig door het menu kan navigeren. Hiermee kun je allerlei dingen naar eigen wens aanpassen. Zo kun je de taal instellen, de lengte van de verbrandingsprogramma’s aanpassen en kun je aanpassen na hoe lang de aslade geleegd moet worden.
Omdat alles verbrand wordt en in as verandert hoef je de aslade niet zo vaak te legen. Gemiddeld gezien zal je na ongeveer vijftig toiletbezoeken de aslade moeten legen. Wanneer het tijd is om de lade te legen krijg je een melding op het display bovenop de toilet.
Om de aslade te legen moet je een paneel voorop het toilet verwijderen, vervolgens haal je de lade eruit en kun je hem in de prullenbak legen. Maar je kunt de as ook als meststof voor de planten gebruiken. Op de onderstaande afbeelding zie je de aslade die uit het toilet wordt verwijderd.
Het is vrij eenvoudig om deze droogtoilet in je boot te installeren. Hij heeft alleen elektriciteit (230 V) en een ventilatiebuis nodig om hem te laten werken.
Om de verbrandingstoilet van elektriciteit te voorzien is hij uitgerust met een stekker. De elektriciteit is nodig om de verbrandingsoven te kunnen verwarmen. Daarnaast wordt er ook de hele tijd een ventilator mee draaiende gehouden, die ervoor zorgt dat er geen vocht in het apparaat op kan hopen.
De installatie van de ventilatiebuis is nodig om de af- en aanvoer van lucht bij het verbrandingsproces te verzorgen. Dit is erg belangrijk voor de werking van het toilet.
Zoals ik eerder hierboven aangaf moet je altijd een speciale toilet-zak in het toilet plaatsen voordat je hem gebruikt. Omdat het handig is daar een flinke voorraad van te hebben is het aan te raden om deze meteen in te slaan.
Dit is een verbrandingstoilet die van alle gemakken is voorzien, en hij is eenvoudig in het gebruik. Zoek je een droogtoilet voor op de boot, en lijkt het je fijner om alleen as uit het toilet te hoeven legen? Dan is deze Separett CINDI Family de beste optie!
Op het moment van schrijven wordt deze toilet voor prijzen rond de € 3.500 verkocht. Dit is wat duurder dan de voorgaande opties, maar je hebt dan wel alleen as als afval.
Wil je een goedkopere verbrandingstoilet bekijken? Dan kun je in mijn verbrandingstoilet-artikel naast de hierboven behandelde optie ook nog een goedkopere optie vinden. Wel mist deze uiteraard wat van de luxere extra’s. Maar dit kan een goed alternatief zijn voor als de Separett CINDI Family niet binnen je budget past.
4. Zelfbouw kits om een droogtoilet voor op de boot te maken
Het kan om verschillende redenen een goede keuze zijn om zelf een droogtoilet voor op de boot in elkaar te knutselen. Tegenwoordig zijn daar handige zelfbouw kits voor verkrijgbaar, waarmee je de belangrijkste onderdelen daarvoor in één keer bij elkaar hebt.
Zelf een droogtoilet voor op de boot maken kan een goede optie zijn voor de doe-het-zelver die graag zelf zijn droogtoilet vormgeeft. Je kunt hiermee grotendeels zelf het design bepalen van je droogtoilet voor op de boot. Maar dit kan ook een goede keuze zijn als je de aanschafkosten voor de droogtoilet voor op je boot zo laag mogelijk wil houden.
In vergelijking met de hiervoor behandelde kant-en-klare opties ben je een stuk goedkoper uit. Wel heb je er zelf natuurlijk meer werk aan. Wil je zelf een droogtoilet voor op de boot maken? Dan is de onderstaande kit de beste keuze.
Separett Privy 501 Compleet Zelfbouw kit bestaande uit: – Toiletbril met deksel en urinescheider – 2 emmers met deksel voor de compost – 10 biologisch afbreekbare compost zakken – 12V ventilator met een omvormer naar 230V |
Bekijk prijs bij Offgridcentrum.nl |
Wil je zelf een droogtoilet voor op je boot in elkaar knutselen, dan is het bovenstaande Separett Privy 501 Compleet pakket de beste optie. Met dit pakket heb je meteen alle belangrijke onderdelen in huis.
Het centrale onderdeel van de set is een toiletbril met deksel. Deze zijn gemaakt van kunststof, en daardoor zijn ze makkelijk schoon te houden.
Onder de toiletbril zit een urinescheider. Door de urinescheider wordt de urine gescheiden gehouden van de ontlasting. Als de ammoniak uit urine in contact komt met ontlasting gaat het namelijk behoorlijk stinken. Door de urinescheider wordt dit voorkomen.
Het is af te raden om een droogtoilet zonder urinescheider in een kleine binnenruimte zoals op een boot te gebruiken. Als je geuroverlast wil voorkomen zou je de toilet dan na ieder toiletbezoek moeten legen. Daarom is een urinescheider een essentieel onderdeel voor de droogtoilet voor op je boot.
Vanwege de urinescheider moet je deze droogtoilet zittend gebruiken. De urine wordt aan de voorkant opgevangen, en vervolgens kun je met een 2 meter lange slang zelf bepalen waar je de urine naartoe afvoert. Dit kan bijvoorbeeld naar de afvoer van een wasbak, maar je kunt er ook een aparte tank voor installeren.
De ontlasting valt door het gat aan de achterkant van de urinescheider. Er worden twee emmers meegeleverd die je hieronder kunt plaatsen. Ook krijg je er tien biologisch afbreekbare compost-zakken bij die je in de emmers kunt plaatsen voordat je het toilet gebruikt.
Daardoor wordt het legen van het toilet een schoner en eenvoudiger klusje. Wanneer de toilet geleegd moet worden kun je de compost-zak er dan in zijn geheel uithalen en weggooien. Bijvoorbeeld op een composthoop. Deze droogtoilet kun je dus als een compost toilet voor op je boot gebruiken.
Er worden dus tien biologisch afbreekbare compostzakken meegeleverd, maar hier bij Offgridcentrum.nl kun je er meer bijkopen. Dat is wel aan te raden als je de droogtoilet regelmatig zal gaan gebruiken.
In dit pakket zit ook een 12V ventilator, waarmee je eventuele geuren uit het toilet kunt afvoeren. Je kunt de 12V ventilator bijvoorbeeld op een accu of een zonnepaneel laten werken. Maar er zit ook een omvormer naar 230V bij, waardoor je hem ook op de reguliere stroomvoorziening aan kan sluiten. De ventilator verbruikt ongeveer 3 Watt per uur.
Deze zelfbouw kit is hier bij Offgridcentrum.nl voor € 249 verkrijgbaar. Je hebt hiermee de belangrijkste onderdelen voor een goede droogtoilet voor op je boot al in huis. Je hoeft alleen de behuizing eromheen nog te maken.
Ben je toch benieuwd naar nog goedkopere opties? Je kunt naast deze complete kit ook twee goedkopere opties vinden in mijn zelfbouw droogtoilet-artikel. Wel zal je daar zelf wat meer aan moeten toevoegen, en er dus ook wat meer werk aan hebben.
Meer weten over een bepaald type droogtoilet voor op de boot?
Ik heb hierboven de vier verschillende soorten droogtoilet die je voor op de boot kunt gebruiken behandeld. Wil je meer weten over een bepaald type droogtoilet? Dan kun je daar meer over vinden in mijn algemene artikelen daarover:
- In mijn compost toilet-artikel behandel ik de drie beste compost toiletten. Naast de hierboven behandelde Separett Luxe Villa 9010 compost toilet vind je in dat artikel ook twee goedkopere opties.
- In mijn freezing toilet-artikel ga ik uitgebreider in op de hierboven behandelde Separett Freeze 2000 bevriezingstoilet.
- In mijn verbrandingstoilet-artikel kun je naast de hierboven behandelde verbrandingstoilet ook een lager geprijsde optie vinden. Dit kan een goed alternatief zijn voor als de behandelde Separett CINDI Family niet binnen je budget past.
- Wil je meer weten over de zelfbouw opties? Dan kun je naast het hierboven behandelde zelfbouw pakket twee goedkopere opties vinden in mijn zelfbouw droogtoilet-artikel.
Verder zijn er naast een droogtoilet voor op de boot natuurlijk ook nog andere sanitaire voorzieningen waar je aan kunt denken. Zoek je bijvoorbeeld ook een wasmachine waar je geen enkele aansluiting voor nodig hebt? Dan kun je daar meer over lezen in mijn wasmachine zonder stroom-artikel.
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij het vinden van het type droogtoilet dat het best op jouw boot past!
Veel vaarplezier gewenst!