Tiny house toilet – 4 soorten off-grid tiny house wc’s!

By | 16 januari 2020

Ben je op zoek naar een tiny house toilet? Hieronder leg ik eerst uit waarom een off-grid toilet de beste keuze is voor in je tiny house. Daarna behandel ik vier verschillende soorten off-grid wc’s, die goed geschikt zijn voor in een tiny house.

Welke van deze opties voor in jouw tiny house de beste keuze is, hangt ervan af waar je precies naar op zoek bent. De vier verschillende soorten tiny house toiletten die ik verderop behandel zijn:

  • Composttoiletten – waarmee je compost kunt maken, voor als je een tuin hebt bij je tiny house.
  • Verbrandingstoiletten – waarbij er alleen een beetje as overblijft, dat als meststof te gebruiken is.
  • Bevriezingstoiletten – die ontlasting en urine bevriezen, waardoor het geurloos wordt.
  • Zelfbouw kits – waarmee je zelf een toilet voor in je tiny house kunt maken.

Waarom een off-grid toilet als tiny house toilet?

Waarom een off-grid toilet als tiny house toilet

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een normale toilet aan te sluiten in je tiny house. Maar er zijn verschillende redenen waarom een off-grid toilet meestal de beste keuze is.

Vaak sta je met een tiny house op gehuurde grond, en zal je om de zoveel tijd moeten verplaatsen. Daarom zie je ook vaak tiny houses op wielen. In dat geval biedt een off-grid droogtoilet een goede uitkomst. De term ‘droogtoilet’ is een verzamelnaam voor verschillende soorten toiletten die geen aansluiting op een waterleiding en geen aansluiting op de riolering of een septic tank nodig hebben (bron).

Voor een tiny house op wielen zijn dat soort toiletten ideaal, omdat je niet aan een vaste plaats gebonden bent doordat je die vaste aansluitingen niet nodig hebt. Als je dan weer eens moet verplaatsen hoef je niet alles weer opnieuw aan te sluiten.

Maar ook als je een tiny house zonder wielen hebt is een droogtoilet een goede keuze. Daardoor bespaar je op de hoge kosten die je anders voor die vaste aansluitingen zou moeten maken.

Ook is een off-grid toilet een wat bewustere keuze. Je verspilt hiermee geen schoon drinkwater om het toilet door te spoelen.

4 verschillende soorten off-grid tiny house toilet!

Hieronder behandel ik vier verschillende soorten off-grid toiletten die goed geschikt zijn om in een tiny house te gebruiken. Wat voor soort toilet voor jou persoonlijk de beste keuze is, hangt ervan af waar je precies naar op zoek bent.

1. Composttoilet voor in je tiny house

Als je een tiny house hebt met een tuin, dan kan het een goede keuze zijn om voor een compost toilet te kiezen. Bij dit soort toiletten wordt de ontlasting in een speciale bak opgevangen, zodat je er compost van kunt maken (bron). Wanneer de opvangbak vol raakt leeg je deze op je composthoop, waar je het laat composteren.

Als het composteringsproces na enkele jaren is afgerond, kun je de compost in de tuin als voeding voor je planten en gewassen gebruiken. Omdat je het nu zelf maakt bespaar je hiermee op het kopen van plantenvoeding bij het tuincentrum.

Een composttoilet is voor in je tiny house de meest zelfvoorzienende en biologische oplossing.

Misschien denk je bij een composttoilet nog aan de ouderwetse composttoiletten, die vanwege de stank altijd buiten stonden. Maar tegenwoordig zijn er hele moderne composttoiletten, die je prima als toilet voor in je tiny house kunt gebruiken.

Om te voorkomen dat je last krijgt van vervelende geuren hebben de betere modellen bijvoorbeeld een ventilator en een urinescheider. Een urinescheider zorgt ervoor dat de urine en ontlasting niet met elkaar in contact komen. Wanneer de ammoniak uit urine in contact komt met ontlasting gaat het namelijk behoorlijk stinken.

Daarom is het aan te raden om voor in een tiny house altijd voor een composttoilet met een urinescheider te kiezen.

composttoilet tiny house

Op het bovenstaande plaatje zie je een urinescheider. Je moet het toilet daardoor zittend gebruiken. Door de gaatjes aan de voorkant wordt de urine via een aparte slang afgevoerd naar de achterkant van het toilet.

Vervolgens bepaal je zelf waar je de urine verder naar af wil voeren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het af te voeren naar een speciale tank onder je tiny house, naar buiten of naar de afvoer van een wasbak.

De ontlasting valt in het gat aan de achterkant, en belandt dan in een speciale opvangbak. Daar kun je een biologisch afbreekbare compost-zak in doen. Hierdoor wordt het legen van het toilet een hygiënischer en eenvoudiger klusje. Je kunt de zak er dan in zijn geheel uithalen en op je composthoop gooien.

Heb je misschien interesse in een composttoilet voor in je tiny house? Dan kun je verder lezen in mijn compost toilet-artikel. Daarin behandel ik de drie beste opties. Als je een composttoilet voor in je tiny house wil kopen, dan raad ik je aan om er een te kiezen met een urinescheider. Daarmee minimaliseer je eventuele geuren.

2. Verbrandingstoilet voor in je tiny house

Een ander type toilet dat goed geschikt is voor in een tiny house, is een verbrandingstoilet. Bij dit type toilet komt de ontlasting en de urine terecht in een soort oven. Daar wordt de ontlasting verbrandt, en verdampt de urine (bron).

Als je naar het toilet moet plaats je eerst een papieren toilet-zak in het toilet. Vervolgens doe je je behoefte en trek je door. Het geheel komt dan terecht in de verbrandingsoven onderin het toilet. Het enige dat van de ontlasting overblijft is een beetje as.

verbrandings toilet tiny house wc

Eens in de zoveel tijd moet je de aslade legen. Je kunt de as als meststof voor de planten in je tuin gebruiken. Daarom kan dit ook een goed alternatief zijn voor als je bijvoorbeeld geen composthoop aan kan leggen op de plek waar je tiny house staat.

Verder is dit type toilet voor in je tiny house een goede keuze voor als je liever niet met compost in de weer gaat, en je het fijner vindt om alleen as als restant over te houden.

Om dit type toilet in je tiny house te gebruiken moet je een ventilatiebuis installeren, en heb je elektriciteit nodig.

Mocht je misschien interesse hebben in dit type toilet voor in je tiny house, dan kun je verder lezen in mijn verbrandingstoilet-artikel. Daarin behandel ik de twee beste opties.

3. Bevriezingstoilet voor in je tiny house

Als je voor in je tiny house op zoek bent naar een toilet met een zo simpel mogelijke installatie, dan is een bevriezingstoilet ofwel freezing toilet een goede keuze. Om hem aan te sluiten hoef je alleen een stekker in het stopcontact te doen. In tegenstelling tot een verbrandingstoilet komt er bijvoorbeeld geen ventilatiepijp bij kijken.

Zoals de naam al doet vermoeden, bevriest dit type toilet de ontlasting en urine (bron). Voordat het toilet gebruikt wordt doe je er een biologisch afbreekbare toilet-zak in. Vervolgens komt alle ontlasting en urine in deze zak terecht, en wordt het bevroren.

Door het bevriezen wordt de ontlasting en de urine geurloos.

tiny house toilet bevriezings wc

Wanneer de zak in het toilet vol raakt moet deze vervangen worden. Je haalt de zak er eenvoudig uit, en vervangt hem door een nieuwe. Vervolgens is het toilet meteen weer klaar voor gebruik.

Wil je misschien een bevriezingstoilet voor in je tiny house kopen, of wil je er meer over weten? Dan kun je verder lezen in mijn freezing toilet-artikel. Daarin behandel ik een goede optie.

4. Zelf een tiny house toilet maken met een zelfbouw kit

Je kunt er ook voor kiezen om zelf een tiny house toilet te maken met behulp van een zelfbouw kit. Deze optie heeft verschillende voordelen.

Zo kun je niet alleen zelf het design van je tiny house toilet bepalen. Maar ook zijn zelfbouw kits honderden euro’s goedkoper dan de kant en klare tiny house toiletten. Als je een beetje handig bent en graag zelf aan het klussen gaat, dan kan een zelfbouw toilet voor in je tiny house daarom een hele voordelige optie zijn.

Off-grid toilet tiny house bouwpakket

De zelfbouw tiny house toiletten zijn in principe gewoon composttoiletten die je zelf af moet maken. Een paar van de opties die ik in mijn zelfbouw droogtoilet-artikel behandel, bestaan bijvoorbeeld uit de bovenkant van het toilet waar je de rest zelf nog omheen moet bouwen. Op de bovenstaande afbeelding zie je daar een voorbeeld van.

Je kunt de ontlasting die je met een zelfbouw toilet opvangt op een composthoop gooien. Wanneer het composteringsproces is afgerond kun je het vervolgens als plantenvoeding voor in de tuin gebruiken.

Verder zijn de opties die ik in mijn zelfbouw droogtoilet-artikel behandel allemaal uitgerust met een urinescheider. Daardoor wordt voorkomen dat de ammoniak uit de urine in contact komt met ontlasting. Wanneer urine en ontlasting met elkaar in contact komen gaat het namelijk behoorlijk stinken. De meest uitgebreide optie die ik in dat artikel bespreek is daarnaast ook voorzien een 12V ventilator.

De drie soorten toiletten die ik hiervoor heb behandeld kunnen voor een beperkt budget vrij prijzig zijn. Een zelfbouw droogtoilet is in dat geval een goede oplossing. Deze zijn vaak honderden euro’s goedkoper. Voor rond de honderd euro heb je er al een!

Heb je interesse in een zelfbouw tiny house toilet? In mijn zelfbouw droogtoilet-artikel behandel ik de drie beste zelfbouw kits.

Naast een tiny house toilet ook op zoek naar andere off-grid oplossingen?

Naast een tiny house toilet, zijn er natuurlijk nog veel meer off-grid oplossingen waar je aan moet denken voor in je tiny house.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om (een deel van) de watervoorziening voor je tiny house uit regenwater te halen. Omdat regenwater verschillende dingen kan bevatten waar je behoorlijk zien van kunt worden, is het dan wel verstandig om daar dan een goed waterfilter voor te gebruiken. Je kunt daar meer over lezen in mijn regenwaterfilter-artikel.

Zoek je een goed drinkwaterfilter voor in je tiny house, om schadelijke stoffen uit je drinkwater te kunnen filteren? Dan kun je verder lezen in mijn beste waterfilter voor thuis-artikel. Voor als je ook een filter voor je douchewater wil gebruiken, kun je in mijn douchekop filter-artikel een goede oplossing vinden.

Verder zijn er voor allerlei items verschillende off-grid alternatieven te bedenken, waarmee je niet afhankelijk bent van slechts één energiebron. In mijn noodradio-artikel bespreek ik bijvoorbeeld drie opwindbare radio’s (met ingebouwde zaklamp en powerbank), die je daarnaast ook met een ingebouwd zonnepaneel op kunt laden.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij het vinden van het soort tiny house toilet dat bij jou past!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *