Wil je een buitentoilet maken, maar weet je misschien nog niet waar je moet beginnen? Hieronder leg ik eerst uit wat de voordelen zijn van een buitentoilet. Daarna behandel ik twee goede kits die je helpen om je eigen buiten wc te maken.
Welke van deze twee kits voor jou persoonlijk de beste keuze is hangt er vooral vanaf hoeveel werk je er zelf aan wil besteden, en of je bepaalde materialen al voorhanden hebt:
- De TROBOLO KersaBœm is een compleet bouwpakket voor een toilethuisje, waarmee je in één keer alles in huis hebt om een volledige buitentoilet (inclusief de behuizing) te maken. Je hoeft hem alleen nog in elkaar te zetten. Met twee personen heb je dat binnen een paar uur gedaan.
- De Separett Privy 501 is een urinescheidingskit die je voor je buitentoilet kunt gebruiken. Daarmee heb je het belangrijkste onderdeel voor de toilet zelf al in huis. De rest moet je er nog allemaal zelf bij maken. Wel is deze kit daarom een stuk goedkoper. Dit is een goede optie voor de doe-het-zelver. Of voor als je al een huisje of schuur hebt waar je de toilet in wil plaatsen, en je alleen de toilet zelf nog moet maken.
Inhoud
Waarom een buitentoilet maken? De voordelen van een buiten wc!
Het is om verschillende redenen een goede keuze om een buitentoilet te maken. Ten eerste is het een goede off grid oplossing. Een buitentoilet is een zogenaamde droogtoilet. Dat wil zeggen dat het een toilet is die geen water gebruikt. Hierdoor heb je dus geen aansluiting op een waterleiding nodig.
Daarnaast heb je met een buiten wc ook geen aansluiting op de riolering nodig, omdat de urine en de ontlasting op een andere manier kunnen worden opgevangen en afgevoerd.
Omdat je die aansluitingen niet nodig hebt bespaar je de hoge kosten die je anders voor die aansluitingen zou moeten maken. Een buitentoilet is goed geschikt om als compost toilet te gebruiken. Je kunt de ontlasting die door de buiten wc is opgevangen legen op een composthoop. Wanneer het composteringsproces na enkele jaren is afgerond, dan kun je het als voeding voor de planten en gewassen in je tuin gebruiken.
Als je ervoor kiest om je eigen compost te maken, dan bespaar je op plantenvoeding. Je hoeft dan natuurlijk niet meer naar het tuincentrum om plantenvoeding te kopen.
Met een buitentoilet ga je ook verspilling van schoon drinkwater tegen. Daarom is een buiten wc ook een wat bewustere keuze. Bij een reguliere toilet wordt er schoon drinkwater gebruikt om het toilet door te spoelen. Een mens spoelt gemiddeld 35 liter aan schoon drinkwater per dag door het toilet. Dat komt neer op 12.775 liter per jaar! (bron) Terwijl je met een buiten wc helemaal geen water gebruikt.
Daarnaast zijn er voor een buitentoilet ook geen vervuilende chemicaliën nodig.
Twee goede kits om zelf een buitentoilet te maken!
Wil je zelf een buitentoilet maken? Dan zijn er verschillende handige zelfbouw kits verkrijgbaar die je daarbij goed op weg helpen. Tegenwoordig kun je zelfs een bouwpakket voor een compleet buitentoilet of toilethuisje kopen. Hieronder behandel ik twee goede kits waarmee je zelf aan de slag kunt. Welke van deze kits voor jou persoonlijk de beste keuze is hangt er vanaf waar je precies naar op zoek bent.
Wil je het liefst in één keer een compleet bouwpakket voor een buitentoilet kopen? Dan kun je het beste voor de TROBOLO KersaBœm die ik hieronder als eerste behandel kiezen. Hiermee heb je alle materialen om een compleet toilethuisje in elkaar te zetten meteen bij elkaar. Met z’n tweeën heb je het hele huisje inclusief toilet in een paar uur in elkaar gezet.
De Separett Privy 501 die ik daarna behandel bestaat uit een urinescheidingskit. Als je zelf een buitentoilet wil maken dan is dit het belangrijkste onderdeel dat je nodig hebt voor de toilet zelf.
De Separett Privy 501 is bijvoorbeeld een goede optie voor als je al een huisje of schuur hebt waar je de buitentoilet in wil plaatsen, en je alleen de toilet zelf nog moet maken. Een compleet bouwpakket zoals de TROBOLO KersaBœm heb je in dat geval natuurlijk niet nodig.
Daarnaast is de Separett Privy 501 ook een goede keuze voor de doe-het-zelver die gewoon graag zelf het design van de toilet en het toilethuisje bepaalt.
Ook is de Separett Privy 501 een goede optie voor als je de aanschafprijs zo laag mogelijk wil houden. De Separett Privy 501 is veel goedkoper dan de TROBOLO KersaBœm, maar je hebt er natuurlijk zelf wel een stuk meer werk aan.
Waar je met de TROBOLO KersaBœm al in een paar uur klaar kunt zijn met bouwen, is het met de Separett Privy 501 vaak een wat langer project omdat je onder andere de behuizing van de toilet zelf nog moet maken.
Buitentoilet maken met een compleet bouwpakket – TROBOLO KersaBœm kopen
TROBOLO KersaBœm Compleet toilethuisje Compleet bouwpakket om een buitentoilet te maken Urinescheider om vervelende geuren te voorkomen Binnen enkele uren in elkaar gezet Afmetingen interieur (h × d × b): 200 × 97 × 93 cm Afmetingen exterieur (h × d × b): 216 × 121 × 105 cm Maximale belasting: 150 kg Wordt geleverd op een pallet. Gewicht pakket: 160 kg |
Bekijk prijs bij Offgridcentrum.nl |
Met dit TROBOLO KersaBœm bouwpakket voor een compleet buitentoilet heb je meteen alles in huis voor je eigen buiten wc. Met twee personen kun je met dit bouwpakket binnen een paar uur je eigen buitentoilet maken.
Dit is een bouwpakket voor een compleet toilethuisje, met alles erop en eraan. Op de bovenstaande afbeelding zie je hoe dit toilethuisje eruit ziet wanneer hij helemaal in elkaar is gezet.
Eén van de belangrijkste onderdelen van dit bouwpakket zit op de toilet zelf. Dit bouwpakket is namelijk uitgerust met een zogeheten urinescheider om vervelende geuren te voorkomen.
De urinescheider zorgt ervoor dat de urine en de ontlasting nooit met elkaar in aanraking komen. Wanneer de ammoniak uit urine in contact komt met ontlasting gaat het namelijk behoorlijk stinken. Het kan daardoor een minder aangename ervaring zijn om naar de toilet te gaan als een buitentoilet geen urinescheider heeft.
Door de urinescheider moet je deze toilet altijd zittend gebruiken. Je ziet de urinescheider op de onderstaande afbeelding. De urine wordt via de voorkant weggevoerd, en de ontlasting valt aan de achterkant in de opvangcontainer. Er wordt een aparte opvangcontainer voor de urine en een aparte opvangcontainer voor de ontlasting meegeleverd. Deze kun je allebei eenvoudig onder de toilet plaatsen.
De urinescheider is gemaakt van kunststof, en het oppervlak van de urinescheider is voorzien van een antibacteriële laag. Door de urinescheider worden veel vervelende geuren voorkomen.
Een bijkomend voordeel van de urinescheider is dat het langer duurt voordat je de opvangcontainer voor de ontlasting moet legen. Bij buitentoiletten zonder urinescheider loopt de opvangbak een stuk sneller vol omdat de urine en ontlasting dan bij elkaar terecht komen.
Je kunt de urine uit de opvangcontainer gewoon ergens weg laten lopen in het riool. Maar je kunt er ook voor kiezen om het te verdunnen met water, en het als voeding voor je niet-eetbare planten te gebruiken. Mocht je dat van plan zijn, dan is het voor jou misschien ook interessant om naar een ejektortank te kijken. Zoals bijvoorbeeld de Separett Ejektortank die je hier bij Offgridcentrum.nl kunt vinden.
De met de TROBOLO KersaBœm meegeleverde opvangcontainer voor de urine heeft een inhoud van 10 liter. De meegeleverde opvangcontainer voor de ontlasting heeft een inhoud van 22 liter.
Er worden tien composteerbare zakken meegeleverd die je in de opvangcontainer voor de ontlasting kunt doen. Dat maakt het legen van de buitentoilet een hygiënischer en eenvoudiger klusje. Wanneer de toilet geleegd moet worden kun je de composteerbare zak er in zijn geheel uithalen en op je composthoop gooien.
Als je naar de toilet gaat dan kun je het wc papier ook gewoon in de opvangcontainer gooien. De ontlasting kun je afdekken met zaagsel. Er wordt drie liter zaagsel met dit pakket meegeleverd. Zoals je op de onderstaande foto kunt zien zit er naast de toilet een klep waaronder je het zaagsel kunt bewaren. Zo heb je het altijd direct bij de hand wanneer je naar de wc bent geweest.
Zoals je op de afbeelding hierboven kunt zien heeft de TROBOLO KersaBœm een mooie houten toiletbril en toiletdeksel. Daarnaast is ook de behuizing van deze buitentoilet gemaakt van FSC hout. Het dak is gemaakt van polycarbonaat.
Het houtwerk is voorzien van een natuurlijke olie, waardoor het eenvoudig is af te nemen met een vochtige doek. Langs de buitenkant van het toilethuisje zit een schoorsteentje om eventuele luchtjes uit de wc af te voeren.
Het dak van polycarbonaat laat overdag mooi natuurlijk licht door. Zo heb je overdag geen verlichting nodig wanneer je naar de wc gaat. Door de gebruikte materialen is dit toilethuisje weer- en winterbestendig.
Tip – Om te zorgen dat je buitentoilet nog beter bestand is tegen de elementen kun je zelf weersbestendige verf op de buitenkant van het toilethuisje aanbrengen. Daardoor heb je er zo lang mogelijk plezier van!
Om een beter beeld te krijgen van hoe de TROBOLO KersaBœm in elkaar zit, kun je het onderstaande filmpje bekijken. Het filmpje is in het Duits. Maar je krijgt door de beelden een goede indruk van hoe deze complete buitentoilet van TROBOLO er van binnen en van buiten uitziet. Ook zie je hoe het in elkaar zetten van deze buitentoilet in zijn werk gaat.
Zoals je in het filmpje ziet ben je met dit houten toilethuisje in één keer klaar. De opvangcontainers voor de urine en de ontlasting zijn mooi weggewerkt onder het toilet, en je hebt de bak met zaagsel altijd binnen handbereik.
Er zijn voor de installatie en het gebruik van deze buitentoilet helemaal geen externe aansluitingen nodig. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om de urine bijvoorbeeld naar een septische put te laten lopen, of naar het riool als je dat handiger vindt. Maar dat hoeft in principe niet met dit bouwpakket.
Je zet deze buitentoilet in elkaar, en je bent in één keer klaar. Het is geen langdurig bouwproject, maar een compleet bouwpakket waarmee je in een paar uur tijd je eigen buitentoilet kunt maken. Doe je dit samen met een paar andere personen, dan ben je misschien nog sneller klaar.
De afmetingen van de binnenkant van dit toilethuisje zijn (hoogte × diepte × breedte): 200 × 97 × 93 cm. En aan de buitenkant zijn de afmetingen: (hoogte × diepte × breedte): 216 × 121 × 105 cm.
Het totale bouwpakket wordt geleverd op een pallet, en weegt 160 kg. De maximale belasting van deze buitentoilet is 150 kg.
Op het moment van schrijven kun je dit complete TROBOLO KersaBœm bouwpakket voor een buitentoilet hier bij Offgridcentrum.nl kopen voor € 1.789. Dat lijkt in eerste instantie misschien een hoge prijs. Maar je bent met dit bouwpakket wel in één keer klaar. Je hebt meteen alles in huis om je eigen buitentoilet te maken.
Je hebt alleen even de hulp van iemand anders nodig (het is makkelijker om hem met z’n tweeën in elkaar te zetten), en binnen een paar uur heb je het toilethuisje in elkaar gezet.
De kit die ik hierna behandel is bijvoorbeeld veel goedkoper, maar dan heb je alleen de belangrijkste onderdelen voor de toilet zelf in huis. Je moet de rest er allemaal nog omheen bouwen, inclusief de behuizing voor de toilet.
De aanschafkosten zijn dan dus lager maar je moet er daarna nog veel meer tijd en energie in steken voordat je buitentoilet af is. Als je voor de TROBOLO KersaBœm kiest dan bespaar je jezelf dus aardig wat tijd en energie, maar daar staat tegenover dat je wel wat meer betaald. Het is aan jou persoonlijk om te kiezen wat je het beste uitkomt.
Wil je meer weten over dit TROBOLO KersaBœm bouwpakket om een complete buitentoilet te maken? Dan kun je hem hier bij Offgridcentrum.nl bekijken.
Buitentoilet maken met een urinescheider kit – Separett Privy 501 kopen
Separett Privy 501 Toiletbril en deksel Voorzien van een urinescheider Inclusief afvoerslang voor de urine van ca. 2 meter Materiaal: kunststof |
Bekijk prijs bij Offgridcentrum.nl |
Wil je een buitentoilet maken, en heb je al een huisje, hutje of schuur staan waarin je dat wil doen? Dan is deze Separett Privy 501 een goede optie! De Separett Privy 501 bevat namelijk de belangrijkste onderdelen voor de toilet zelf, en is dus perfect voor als je alleen de toilet zelf nog moet bouwen.
Maar ook als je gewoon graag zelf het design van je toilet en toilethuisje bepaalt is dit een goede keuze. Het is een goede basis om vanuit te gaan als je zelf een buitentoilet gaat bouwen.
Verder is dit ook een betere optie voor als je het liefst de aanschafkosten wat lager wil houden. Je hebt er natuurlijk wel zelf wat meer werk aan dan bijvoorbeeld bij het hiervoor behandelde TROBOLO KersaBœm toilethuisje, maar daar staat weer tegenover dat het behoorlijk scheelt in de prijs.
Deze Separett Privy 501 bestaat uit een toiletbril met deksel, met daaronder het belangrijkste onderdeel voor een buitentoilet. Namelijk een urinescheider om vervelende geuren te voorkomen.
Door de urinescheider wordt de ontlasting altijd gescheiden gehouden van de urine. Wanneer de ammoniak uit urine in contact komt met ontlasting gaat het namelijk behoorlijk stinken.
Daardoor is het vaak een minder aangename ervaring om naar het toilet te gaan als een buitentoilet geen urinescheider heeft. Met een urinescheider worden die onaangename geuren voorkomen.
Door de urinescheider moet je de toilet altijd zittend gebruiken. De ontlasting valt dan aan de achterkant in een opvangbak of emmer die je daaronder plaatst, en de urine wordt via de voorkant van de urinescheider afgevoerd.
De opvangbak voor de ontlasting moet je zelf nog maken. Je kunt daar een emmer voor gebruiken, maar ook kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om daar een jerrycan voor open te snijden. Het ligt er maar net aan wat handiger uit komt in de ruimte waar je de buitentoilet wil maken.
Om het legen van de opvangbak een simpeler en hygiënischer klusje te maken kun je een biologisch afbreekbare compostzak in de opvangbak plaatsen voordat je de toilet gebruikt.
Wanneer de opvangbak na een tijdje vol raakt en je hem moet legen, dan kun je die zak er in zijn geheel uithalen en op je composthoop gooien. Biologisch afbreekbare compostzakken die je daarvoor kunt gebruiken zijn hier bij Offgridcentrum.nl voor € 14,50 per tien stuks verkrijgbaar.
Een bijkomende voordeel van de urinescheider is dat de opvangbak voor de ontlasting minder snel vol raakt. Hierdoor hoef je de toilet minder vaak te legen. Een buitentoilet zonder urinescheider zou je veel vaker moeten legen omdat de opvangbak door de urine dan veel sneller volloopt.
Om de urine af te kunnen voeren vanuit de urinescheider wordt er een afvoerslang van ongeveer twee meter meegeleverd. Je kunt vervolgens zelf bepalen waar je de urine naartoe afvoert. Voor de urine kun je bijvoorbeeld een opvangcontainer onder de toilet maken, maar ook kun je er bijvoorbeeld een aparte tank voor installeren die je buiten je toilethuisje ingraaft.
Mocht je er interesse in hebben om naast compost ook verdunde urine als voeding voor je niet-eetbare planten te gebruiken, dan kun je hier bijvoorbeeld een ejektortank voor gebruiken. Zoals bijvoorbeeld de Separett Ejektortank die je hier bij Offgridcentrum.nl kunt vinden.
Deze Separett Privy 501 heeft naast een urinescheider ook een kunststof toiletbril met deksel. Hiermee lijkt de bovenkant van de toilet op die van een normale wc.
Ook voelt de buitentoilet daardoor aan alsof je op een normale wc zit. Omdat de toiletbril en de deksel van kunststof zijn gemaakt, zijn ze ook makkelijk schoon te houden.
Om de installatie van deze Separett Privy 501 eenvoudiger te maken is de exacte omtrek die je uit moet zagen alvast op de doos geprint. Deze kun je vervolgens uitknippen en omtrekken. Hierdoor heb je meteen de juiste maat om uit te zagen, en hoef je niet zelf te gaan passen en meten.
Verder is de Separett Privy 501 voorzien van voorgeboorde gaten waarmee je hem makkelijk vast kunt zetten.
Op het moment van schrijven kun je deze Separett Privy 501 hier bij Offgridcentrum.nl voor € 119 kopen. Dit is dus veel goedkoper dan de hiervoor behandelde TROBOLO KersaBœm.
Met deze Separett Privy 501 heb je voor een vriendelijke prijs het belangrijkste onderdeel om zelf je eigen buitentoilet te maken al in huis, maar je hebt er natuurlijk vervolgens zelf wel wat meer werk aan dan bij een compleet bouwpakket zoals de hiervoor behandelde TROBOLO KersaBœm. Vind je dat niet erg, of bouw je de behuizing juist liever zelf? Dan is dit een hele goede optie!
Wil je meer weten over de Separett Privy 501? Dan kun je hem hier bij Offgridcentrum.nl bekijken. Je kunt daar onder andere een filmpje over deze zelfbouw kit voor een buitentoilet vinden.
Tip – Deze Separett Privy 501 is hier bij Offgridcentrum.nl ook in een uitgebreider pakket verkrijgbaar. Daarbij krijg je naast de Separett Privy 501 zelf ook twee emmers met deksel voor de compost, tien biologisch afbreekbare compost-zakken en een 12V ventilator met een omvormer naar 230V. Wel ben je met dat pakket uiteraard iets duurder uit. Maar je hoeft die andere items dan zelf niet meer te verzorgen.
Mocht je geïnteresseerd zijn in andere vergelijkbare opties, dan kun je daar meer over lezen in mijn zelfbouw droogtoilet-artikel. Naast de uitgebreidere versie van de Separett Privy 501 behandel ik in dat artikel ook de goedkopere Separett Privy 500. Dat kan een goede optie zijn voor als je het graag zo goedkoop mogelijk wil houden.
Wel is de Separett Privy 500 een stuk eenvoudiger uitgevoerd, en kun je voor het hoogste gebruiksgemak het beste voor de Separett Privy 501 kiezen. Deze voelt door de vormgeving meer aan als een echte toilet, en is vanwege het gebruikte materiaal makkelijker schoon te maken.
Naast een buitentoilet ook interesse in andere off grid oplossingen?
Een buitentoilet maken is een mooi off grid alternatief voor een normale toilet. Maar er zijn natuurlijk nog meer handige off grid oplossingen te bedenken die misschien ook in jouw woonsituatie van pas kunnen komen.
Zoek je bijvoorbeeld ook een off grid wasmachine, waar je geen enkele aansluiting voor nodig hebt? Dan kun je daar drie verschillende opties voor vinden in mijn wasmachine zonder stroom-artikel.
Wil je ongewenste onzuiverheden uit je drinkwater kunnen filteren? Dan kun je daar goede waterfilters voor vinden in mijn beste waterfilter voor thuis-artikel.
Wil je zelfs regenwater tot drinkwater kunnen filteren? Dan kun je verder lezen in mijn regenwaterfilter-artikel. Daarin behandel ik twee verschillende opties die daar voor geschikt zijn.
Wil je ook je douchewater kunnen filteren? Dan behandel ik daar twee goede oplossingen voor in mijn douchekop filter-artikel.
Ik hoop dat ik je op weg heb kunnen helpen bij je plannen om je eigen buitentoilet te maken.
Veel succes met het maken van je eigen buitentoilet!
zeer geïnteresseerd in je product.
we hebben al een huisje. dus alleen interessen in scheidingstoilet en zakken en zaagsel.
hoe word dit verder geregeld of geleverd?
per pakket, of moet het opgehaald worden?
ik hoor het graag.
groet, Marjo
Beste Marjo,
De bovenstaande producten worden hier bij Offgridcentrum.nl verkocht. Bestellingen vanaf € 100 worden daar op dit moment gratis binnen Nederland, België en Duitsland verzonden.
Als je een vergelijkbare optie wil als de TROBOLO KersaBœm maar dan zonder huisje, dan is de TROBOLO Luweblœm die hier bij Offgridcentrum.nl verkrijgbaar is een goed alternatief. Dit is een compleet bouwpakket voor een droogtoilet inclusief urinescheider.
Daarnaast bevat dat bouwpakket net als de TROBOLO KersaBœm een opvangtank van 10 liter voor de urine, en een opvangemmer van 22 liter voor de ontlasting. Er worden verder alvast 10 composteerbare zakken en 3 liter strooisel meegeleverd.
Hier bij Offgridcentrum.nl zijn de biologisch afbreekbare compostzakken ook los per 10 stuks verkrijgbaar, en hier bij Offgridcentrum.nl kun je zakken met strooisel vinden.
Mocht de TROBOLO Luweblœm niet binnen je budget vallen, dan kun je ook voor de hierboven behandelde Separett Privy 501 urinescheider kit kiezen. Maar dan moet je de rest van het toilet er nog wel helemaal zelf omheen bouwen. Om je daarmee wat meer op weg te helpen kun je hier bij Offgridcentrum.nl nu ook alvast een houten behuizing voor bij de urinescheider kit vinden.
Groet,
Willem